Crăciun în stil clasic/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban 02.12.2010

Se pare că, mai mult sau mai puţin evident, consumul de cultură a crescut şi în acest an în România, ca întotdeauna în perioade de criză. Dacă acest fenomen se regăseşte sau nu în buzunarele celor care investesc în domeniul cultural este însă greu de cuantificat deocamdată.

Abundenţa de afişe ce au împânzit oraşul, invitând la toate genurile de concerte, este incredibilă şi în acest an. În decembrie se mizează pe prezenţa publicului la felurite concerte şi spectacole, dintre care se desprind câteva cu o ofertă clasică, dar tentantă pentru un public mai larg.

În fiecare an ne îmbulzim în magazine pentru a cumpăra cadouri şi la rândul nostru primim o mulţime de alte cadouri. La câteva zile după aceea, multe dintre cele primite îşi găsesc locul într-un dulap, de unde vor pleca mai departe, devenind la rândul lor cadouri. V-aţi gândit care ar fi acel cadou pe care cu siguranţă cel care îl primeşte îl va păstra (este adevărat că doar în suflet) pentru un timp mult mai îndelungat?

O idee, mai ales pentru cei care ajung mai rar în sălile de concert, ar fi să propuneţi persoanelor dragi un Crăciun în stil clasic. Iată şi câteva posibilităţi aflate la dispoziţia celor aflaţi în Bucureşti până pe 24 decembrie.

La Sala Radio

Pe 17 decembrie, cu siguranţă Sala Radio va redescoperi fenomenul statului studenţeşte pe scări pentru Concertul Extraordinar de Crăciun al Orchestrei Naţionale Radio, dirijor Tiberiu Soare, solişti fiind Alexandru Tomescu pentru Vals-Scherzo pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, Horia Mihail pentru Moment muzical pentru pian şi orchestră de Nicolae Kirkulescu şi Răzvan Suma pentru Elegie de G. Fauré. Piesele simfonice alese sunt spumoase şi relaxante, ca pentru un veritabil concert de Crăciun: Uvertura la opereta Liliacul de Johann Strauss şi Suită din Spărgătorul de nuci (foto 1, 2, 3) de Ceaikovski, aşadar, grăbiţi-vă să achiziţionaţi bilete.

O avanpremieră a atmosferei de Crăciun vă propune în dimineaţa de 12 decembrie la ora 11.00 Corul Radio de Copii dirijat de Voicu Popescu, la pian Camelia Chiţibea, cu un concert de colinde la Sala Radio la care sunt invitate alte trei ansambluri ce au în repertoriu colinde: Corul Consonance dirijat de Lăcrămioara Pauliuc, Corala bărbătească Armonia, Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijor diacon Liviu Dumitru, şi Corul Accoustic dirijat de Daniel Jinga.

La Sala Palatului

Pentru copiii care nu pleacă din Bucureşti imediat ce începe vacanţa, Opera Naţională Bucureşti s-a gândit să propună şi o versiune scenică la Spărgătorul de nuci, chiar pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, de la ora 17, iar cererea mare de bilete i-a determinat pe organizatori să mute spectacolul la Sala Palatului. În distribuţie sunt solişti ai baletului Operei bucureştene precum Mădălina Stoica, Vlad Toader, Antonel Oprescu, Bogdan Cănilă, Laura Blică Toader, Mihaela Soare, Cristina Dijmaru, Liliana Nică, Vlad Mărculescu, Andrei Nicolae, Oana Bădănoiu, Takashi Okita, Virgil Ciocoiu şi nu numai, iar dirijorul Orchestrei Operei este acelaşi neobosit Tiberiu Soare.

La Ateneu

Pentru spectatorii care în seara de Ajun sunt mai dispuşi către o privire introspectivă, muzica lui Paul Constantinescu la Oratoriul de Crăciun se regăseşte în programul Orchestrei şi Corului Filarmonicii "George Enescu" dirijate de Horia Andreescu, solişti Irina Iordăchescu, Oana Andra, Vasile Orhean, Iustinian Zetea, si în concertele de la Ateneul Român din serile de 23, respectiv 24 decembrie.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.