Cea mai bogată femeie din Rusia este anchetată pentru modul în care şi-a salvat imperiul în ultima secundă

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 02.12.2010

În condiţiile în care întâmpina dificultăţi în a-şi plăti datorii de peste 870 de milioane de dolari pe fondul crizei economice de anul trecut, Elena Baturina, cea mai bogată femeie a Rusiei şi soţia fostului primar al Moscovei, a reuşit să-şi salveze imperiul din domeniul construcţiilor printr-o tranzacţie surprinzătoare, scrie Financial Times.

Îngheţarea completă a pieţei imobiliare obliga cei mai mulţi magnaţi ai construcţiilor din Moscova să cedeze participaţii din companiile cu probleme către bănci de stat sau oameni de afaceri cu legături la Kremlin. Afacerea Elenei Baturina a fost însă salvată după ce aceasta a găsit o companie aproape necunoscută care să-i cumpere 58 de hectare de teren în apropiere de Moscova la un preţ despre care unii specialişti spun că s-a situat cu mult peste cel normal chiar şi în perioade de boom. Ea a obţinut astfel 13 miliarde de ruble (416 milioane de dolari) cu care să-şi plătească datoriile.

La mâna justiţiei

Astăzi, această tranzacţie a intrat în atenţia autorităţilor după demiterea soţului Elenei Baturina, Iuri Lujkov, care, ca primar al Moscovei în ultimii 18 ani, a participat la boom-ul construcţiilor din oraş, împărţind autorizaţii de construcţie în timp ce imperiul Baturinei, Inteko, devenea cel mai mare grup de construcţii al oraşului.

Modul în care imperiul de business al Elenei Baturin este tratat reprezintă un test cheie în ceea ce priveşte angajamentul preşedintelui rus Dmitri Medvedev de a "moderniza" şi impulsiona concurenţa din economie.

Fostă muncitoare în fabrică, ce a ajuns să clădească o avere estimată de revista Forbes la 2,9 miliarde de dolari, Baturina este văzută de mulţi drept un exemplu al rolului pe care Lujkov şi apropiaţii acestuia l-au jucat în cadrul economiei capitalei ruse.

Vânzarea terenului pe 25 iunie 2009 atrage atenţia pentru că finanţarea de 13 miliarde de ruble pentru tranzacţie a venit din partea Băncii Moscovei chiar în perioada în care fusese aprobat un transfer de 15 miliarde de ruble de la buget pentru întărirea capitalului băncii municipale.

Anchetatorii încearcă să determine dacă fondurile de la buget nu erau de fapt menite să o ajute pe Baturina în a-şi refinanţa datoriile.

Atât Lujkov, cât şi Baturina au negat existenţa vreunor nereguli legate de această tranzacţie. "Au fost o mulţime de anchete, însă nu s-a formulat nicio acuzaţie", spune Lujkov.

La rândul lor, oficialii Inteko spun că ancheta nu are nicio logică din moment ce injecţia de capital în cadrul Băncii Moscovei a venit după ce compania îşi plătise deja creditele şi vânduse terenul.

Ceea ce se va întâmpla cu ancheta ar putea arăta dacă noul primar al Moscovei, Serghei Sobianin, fostul şef al administraţiei preşedintelui Putin, va putea transforma sectorul de construcţii al oraşului. Însă unii critici se întreabă de asemenea dacă anchetele nu reprezintă mai degrabă o încercare de a diviza imperiul Baturinei.

Începe să vândă din active

Baturina insistă că imperiul său nu este de vânzare, iar Lujkov spune că acuzaţiile de corupţie sunt parte a eforturilor oamenilor de afaceri cu legături cu Kremlinul de a pune mâna pe companie. Totuşi, prima vânzare publică a Inteko a fost anunţată luna trecută: 50% dintr-un proiect din Moscova.

Boris Nemtsov, politician din opoziţie, a ieşit anul trecut în faţă cu un dosar listând o serie de tranzacţii între Inteko şi biroul primarului, despre care acesta spune că sunt exemple de corupţie. Oficialii Inteko spun însă că raportul conţine "o cantitate uriaşă de minciuni şi erori". Lujkov şi Baturina l-au acţionat de asemenea pe Nemtsov în instanţă, obţinând daune de 17.000 de dolari pentru părţi din raport.

Între timp, anchetatorii Ministerului de Interne se concentrează asupra vânzării celor 58 de hectare de teren. Compania care a cumpărat terenul, Premier Estate, a fost creată cu un capital de numai 10.000 de ruble cu mai puţin de trei luni înainte de a primi creditul de 13 miliarde de ruble de la Banca Moscovei. Conform anchetatorilor, terenul este acum deţinut de un grup britanic de private equity, Argo Capital Partners Fund, care l-a cumpărat la sfârşitul anului trecut. Acesta nu a fost utilizat până în prezent. Autorităţile oraşului, ca deţinătoare a unei participaţii de 46% în cadrul băncii, au jucat cu siguranţă un rol în aprobarea proiectului.

Dacă a existat sau nu o legătură între aprobarea pentru injecţia de capital şi acordarea împrumutului pentru achiziţionarea terenului ar putea fi imposibil de demonstrat, potrivit specialiştilor bancari, însă tranzacţia ar putea avea totuşi consecinţe pentru Banca Moscovei, în contextul în care persistă semnele de întrebare privitoare la valoarea actuală a terenului folosit ca garanţie pentru împrumut.

Temerile legate de creditele acordate altor proiecte având legătură cu Lujkov reprezintă de asemenea un motiv pentru care agenţiile de rating şi-au redus perspectivele legate de Banca Moscovei de la demiterea lui Lujkov.

Cum a făcut avere cea mai bogată femeie a Rusiei

Fostă muncitoare în fabrică, Elena Baturina a acumulat o avere estimată la 2,9 miliarde de dolari de revista americană Forbes. Soţia fostului primar al Moscovei Iuri Lujkov este cea mai bogată femeie a Rusiei. Pe hârtie, imperiul Inteko al Baturinei s-a extins de la afacerea de materiale plastice pe care aceasta a lansat-o la începutul anilor '90, acoperind peste 310 hectare în cadrul unor proiecte majore în locuri importante ale capitalei. Inteko a deţinut aproape un monopol în sectorul producţiei de ciment al Moscovei până când Baturina a vândut afacerea în 2005, cât şi cel mai mare producător de panouri pentru locuinţe. Anul trecut, Baturina a obţinut aproape un miliard de dolari cash din vânzarea unor participaţii deţinute în cadrul Sberbank, banca de economii de stat, şi Gazprom, compania de stat ce deţine monopolul exporturilor de gaze, potrivit declaraţiei de venit a acesteia pe 2009.