Harta celor mai săraci angajaţi: În ce oraş din România să nu lucrezi în 2011

Autor: Adelina Mihai 05.12.2010

Angajaţii din judeţele Vrancea, Maramureş şi Vaslui sunt cei mai săraci salariaţi din România, cu salarii nete cuprinse între 923 şi 925 de lei, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică din luna septembrie.

Firmele din zona Moldovei sunt angajatorii care au tăiat cel mai mult din cheltuielile cu angajaţii în 2010, în condiţiile în care în judeţe precum Vaslui sau Bacău numărul de şomeri a crescut masiv, iar scăderile salariale au depăşit în unele cazuri 11%. O explicaţie pentru statisticile privind reducerile salariale medii din oraşele Moldovei ar putea fi şi faptul că ponderea bugetarilor este mai mare decât cea a angajaţilor din firme private. În Iaşi, de exemplu, există peste 27.000 de funcţionari publici la o populaţie de 826.000 de locuitori, acesta fiind şi judeţul cu cei mai mulţi birocraţi după Capitală.

Bucureştiul a rămas în topul celor mai bune oraşe în care să lucrezi şi în 2010, însă firmele din Sibiu sau din Braşov sunt cele care au făcut cele mai mari creşteri salariale în cel de-al doilea an de criză. Citiţi mâine în Ziarul Financiar cu cât au scăzut salariile în fiecare judeţ din România în 2010 şi care sunt oraşele în care lucrează cel mai bine plătiţi salariaţi.