BCE este forţată să devină salvatorul de facto al zonei euro: trebuie să cumpere cât mai multe obligaţiuni ale statelor cu probleme

Autor: Catalina Apostoiu 05.12.2010

Banca Centrală Europeană şi-a intensificat eforturile de susţinere a pieţelor de credit ale ţărilor vulnerabile din zona euro prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni, chiar în condiţiile în care instituţia se opune presiunilor de a lua măsuri mai agresive pentru a stopa extinderea crizei datoriilor din regiune, potrivit presei internaţionale.

Moneda euro s-a apreciat după măsurile luate de BCE, avansând cu 1,3% faţă de dolar până la 1,3414 dolari. Euro a atins un minim de 1,2969 dolari pe 30 noiembrie.

Rezistând apelurilor oficialilor europeni pentru o intervenţie la scară largă pe pieţe a băncii, preşedintele BCE Jean-Claude Trichet a cerut liderilor politici să ia măsuri suplimentare de aducere sub control a bugetelor pentru a reduce riscul de contagiune.

"Avem acelaşi mesaj pentru toate ţările: «luaţi toate măsurile pentru a face obiectivele fiscale de anul viitor credibile»", a declarat francezul Trichet. Totuşi, el a reiterat faptul că BCE este pregătită să-şi utilizeze programul de achiziţii de obligaţiuni pentu a susţine membrele mai fragile ale zonei euro. Turbulenţele apărute pe pieţe în urma anunţării pachetului de bailout destinat Irlandei au forţat BCE să se lanseze într-un nou val de achiziţii de obligaţiuni săptămâna trecută.

Conform traderilor, BCE a achiziţionat în mod activ obligaţiuni portugheze şi irlandeze săptămâna trecută. Randamentul suplimentar pe care investitorii îl cer pentru a deţine obligaţiuni portugheze pe zece ani în detrimentul celor germane a scăzut sub 300 de puncte bază (0,3%) pentru prima dată din luna august. Randamentul obligaţiunilor irlandeze pe zece ani a scăzut până la 8,2% şi cel al obligaţiunilor spaniole a coborât la 5,1% după intervenţia BCE.

În acelaşi timp, preşedintele BCE a confirmat faptul că banca centrală va oferi băncilor comerciale credite nelimitate în primul trimestru al anului viitor. Trichet s-a declarat optimist cu privire la perspectivele economice, sugerând că este puţin probabil ca BCE să se angajeze în stimulente pe scară largă. Economiştii BCE se aşteaptă la o creştere de 1,7% a zonei euro în 2010 şi de 1,4% în 2011. Prin aceste achiziţii de obligaţiuni BCE este de facto salvatorul zonei euro.

Opţiunile pe care liderii UE le au în eventualitatea în care criza s-ar adânci includ o majorare a fondului de salvare de 750 miliarde de euro, sau transformarea acestuia într-un program de achiziţii de active, sau reducerea ratelor dobânzii pentru împrumuturile de bailout.

Ministrul belgian de finanţe Didier Reynders a declarat că zona euro ar putea majora valoarea fondului de bailout de 750 de miliarde de euro, intrând în opoziţie cu poziţia cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Optimismul s-a reîntors pe burse

Acţiunile europene au înregistrat prima creştere săptămânală din ultimele patru săptămâni după ce Banca Centrală Europeană a amânat retragerea măsurilor de urgenţă în ceea ce priveşte lichiditatea de pe pieţe şi a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale portugheze, irlandeze şi greceşti, scrie Bloomberg. Indicele bursier european de referinţă Stoxx Europe 600 a avansat cu

1,6 procente, până la 270,94 puncte săptămâna trecută, apropiindu-se la un punct procentual de cel mai ridicat nivel înregistrat în acest an. Indicele a înregistrat o revenire de 17% de la minimul din acest an atins în luna mai, pe fondul câştigurilor peste aşteptări raportate de companii şi al speculaţiilor conform cărora strategii din Statele Unite şi din alte regiuni vor implementa stimulente suplimentare pentru a susţine procesul de redresare economică.

A ameninţat Germania cu renunţarea la euro?

Cancelarul german Angela Merkel ar fi ameninţat în cadrul unei întâlniri dintre politicienii europeni de top că ţara sa ar putea renunţa la euro dacă celelalte ţări nu sunt de acord cu modificarea legilor fundamentale ale UE, conform unor surse care au fost prezente la întâlnire, scrie The Guardian. Replica lui Merkel a venit după o discuţie cu prim-ministrul grec George Papandreou în cadrul summitului UE din luna octombrie. "Dacă acesta devine un fel de club euro, poate că Germania ar trebui să plece", ar fi spus Merkel. Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a declarat că Merkel nu a făcut niciodată o astfel de afirmaţie. "Nu este nimic adevărat în această poveste. Cancelarul nu a făcut niciodată o astfel de declaraţie. Guvernul german are încredere totală în moneda euro", a completat acesta. Arthur Constantinescu