Deutsche Telekom va investi 1 mld. € în Europa de Sud-Est

Autor: Adrian Seceleanu 05.12.2010

Pe lângă pachetul deţinut de statul român la Romtelecom, evaluat la mai puţin de 300 mil. euro, nemţii au în vedere şi investiţii în Serbia şi Kosovo.



Deutsche Telekom (DT), cel mai mare grup de comu-nicaţii din Europa, va fi nevoit să cheltuie peste un miliard de euro în următorii ani pentru a-şi mări influenţa pe pieţele cheie din Europa de Sud-Est, una dintre cele mai mari investiţii urmând să fie realizată în România pentru achiziţia pachetului deţinut de statul român la compania Romtelecom, potrivit unui articol apărut în cotidianul economic german FT Deutschland. "Deşi mediul economic dificil şi taxele speciale impuse de stat operatorilor de comunicaţii în Ungaria şi Grecia costă deja Deutsche Telekom milioane de euro, grupul va trebui să investească şi mai mult", scrie FT, care estimează la mai mult de un miliard de euro suma care va fi investită de gigantul german în regiune. "Suma va fi cheltuită direct sau indirect - prin intermediul grupului elen OTE".

Guido Kerkhoff, managerul DT care răspunde de Europa Centrală şi de Sud Est, a început un tur în toate ţările din regiune pentru a prezenta un raport în legătură cu situaţia existentă în fiecare ţară. În România, scrie FT Deutschland, lui Kerkhoff i s-a comunicat că statul aşteaptă o ofertă de preţ pentru pachetul de 46% din acţiuni deţinut la Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă. "Din ce se ştie la Bonn (cartierul general al Deutsche Telekom - n. red.), OTE ia în considerare achiziţia. Analişti greci evaluează pachetul statului român la Romtelecom la mai puţin de 300 mil. euro", potrivit publicaţiei.

Pe baza rezultatelor din 2009, respectiv un profit net de 27 mil. euro la afaceri de 788 mil. euro, Romtelecom a fost evaluată la 1,1 mld. euro, potrivit Anuarului Cele mai valoroase 100 de companii din România, realizat de Capital Partners şi ZF. Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor, a avansat o estimare "personală" mai optimistă: pachetul de 46% al statului valorează 1 mld. euro. Momentan, reprezentanţii OTE au declarat oficial doar că analizează "toate opţiunile" în legătură cu achiziţia acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom, fără a face comentarii în legătură cu sumele vehiculate pe piaţă. "Investiţiile pe aceste pieţe sunt posibile dacă sunt îndeplinite unele condiţii economice şi financiare", a declarat Kerkhoff.

Deutsche Telekom are motive să investească în regiune, scrie FT Deutschland. "Europa de Sud-Est rămâne una dintre cele mai importante regiuni de creştere pentru Deutsche Telekom. Spre deosebire de pieţele saturate din Germania, Olanda sau Marea Britanie, pe aceste pieţe încă sunt oportunităţi de a vinde servicii de internet şi televiziune, pentru că numărul de clienţi este încă redus".

Un pachet de 31,7% din acţiunile DT este deţinut de statul german. Aproape 55% din acţiuni sunt deţinute de investitori instituţionali, iar 13,4% de persoane fizice.