Şanse slabe ca euro să mai coboare sub 4,3 lei

Autor: Liviu Chiru 06.12.2010

Analistii şi dealerii locali se aşteaptă ca euro să rămână aproape de nivelul actual până la sfârşitul anului, însă cei mai pesimişti văd posibile unele tensiuni în primăvara viitoare. Chiar şi aşa, nimeni nu anticipează că euro va mai trece de vârful istoric de 4,4 lei, atins în vară.

În prezent euro oscilează în jurul nivelului de 4,31 lei, în condiţiile în care aversiunea faţă de plasamentele considerate riscante este din nou ridicată. Pe de altă parte, potenţialul de creştere este plafonat de temerile jucătorilor privind o posibilă intervenţie a băncii centrale.

Escaladarea temerilor privind criza datoriilor publice din zona euro şi înrăutăţirea percepţiei investitorilor străini asupra Ungariei, unde guvernul a luat mai multe măsuri dure - de la taxarea suplimentară a băncilor la naţionalizarea pensiilor private -, sunt acum principalele riscuri şi pentru stabilitatea leului.

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, consideră că euro va rămâne la 4,25-4,3 lei până la sfârşitul anului. Pentru primul trimestru din 2011 intervalul de variaţie este doar un pic mai larg, între 4,2 şi 4,3 lei.

"Nu mă aştept să avem probleme, dar trebuie să fim cât mai aproape de perfecţiune, altfel este foarte uşor să fii inclus în aceeaşi categorie cu alţii. Trebuie să continuăm să ne consolidăm fiscal, dar în acelaşi timp să luăm şi măsuri pentru relansarea economică. Noi venim după doi ani de recesiune, iar asta este mai degrabă o excepţie", comentează Anghel.

O evoluţie similară pentru acest sfârşit de an vede şi Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen.

"În primul trimestru pot să apară presiuni de depreciere a leului faţă de euro, însă cred că vor fi mai mici decât au fost de obicei în primul trimestru al anilor trecuţi. Există şi un scenariu de apreciere, însă este condiţionat de refacerea încrederii şi de capitalizarea câştigului de credibilitate", spune Libocor.

Ceva mai pesimist, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, vede euro la 4,4 lei în martie. "Şansele de a vedea un leu mai slab în perioada următoare au crescut după acutizarea aversiunii la risc a investitorilor internaţionali."

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING, crede că leul ar putea să intre sub presiune în primăvară dacă economia nu va reuşi să iasă din recesiune. "BNR va proteja leul dacă va fi nevoie şi sunt şanse mici ca euro să încheie anul peste nivelul de 4,3 lei", spune Chideşciuc. El subliniază pe de altă parte că riscurile ca economia să rămână în recesiune şi în 2011 rămân importante, iar într-un asemenea scenariu şi leul ar putea să piardă teren. În prognoza curentă, ING anticipează un curs de 4,3 lei/euro în martie, respectiv 4,35 lei/ euro în iunie 2011.

Şi analiştii Credit Europe Bank văd euro rămânând în apropierea palierului de 4,3 lei până în primăvară. "Cred că cele mai mari riscuri în următoarea perioadă rămân cele legate de problema datoriilor statelor din zona euro, întrucât creşterea aversiunii la risc generează presiuni de depreciere", spune Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.