Bancherii încing lupta pentru clienţii concurenţei

Autor: Ciprian Botea 06.12.2010

Confruntaţi cu o lipsă de cerere pentru credite noi, bancherii încearcă să convingă clienţii cu istoric de plată bun ai concurenţei să-şi refinanţeze datoriile.



Bancherii încearcă să convingă clienţii cu istoric de plată bun ai concurenţei să-şi refinanţeze datoriile, oferindu-le dobânzi mai mici sau credite fără comisioane. Pentru a-şi revigora activitatea de creditare băncile sunt dispuse chiar să preia mai multe credite ale aceluiaşi debitor şi să le consolideze sau să împrumute clienţilor o sumă mai mare decât cea necesară refinanţării.

Primele oferte la creditele de refinanţare au apărut în vară pe fondul aplicării Ordonanţei 50, prin care sunt stabilite condiţii mai transparente pentru credite şi a cărei prevedere principală este eliminarea comisionului de rambursare anticipată, un obstacol în trecut pentru clienţii care voiau să se refinanţeze.

"Comisionul de rambursare anticipată era o piedică destul de importantă. În căutare de clienţi buni băncile pot veni cu dobânzi interesante. Eliminarea altor tipuri de comisioane nu era decât o problemă de competiţie, iar pe măsură ce competiţia a început să apară şi acestea încep să cadă", comentează analistul financiar Dragoş Cabat.

Competiţia pe acest segment s-a intensificat în ultimele luni, aproape toţi jucătorii de talie mare şi medie venind cu produse specifice de refinanţare. Piraeus Bank este ultima bancă intrată în competiţie cu un împrumut de refinanţare în lei şi euro, cu marje de dobânzi de 4,75% peste Robor şi 5,9% peste Euribor şi fără comision de acordare în condiţiile încadrării creditului în suma necesară refinanţării.

Clienţii pot solicita un împrumut mai mare decât suma necesară refinanţării, dar în acest caz trebuie să plătească un comision de 2,5% din valoarea creditului şi o dobândă mai mare cu până la 0,4 puncte procentuale faţă de oferta standard. În schimb, concurenţii de la Alpha Bank promit clienţilor o sumă cu până la 20% mai mare decât cea necesară refinanţării fără să modifice condiţiile de creditare.

Primele bănci care au început să promoveze creditele de refinanţare sunt CEC Bank şi Carpatica. Începând din septembrie CEC vinde credite de refinanţare cu dobândă redusă cu 2,4 puncte procentuale faţă de oferta standard, promoţie care se încheie la sfârşitul acestei săptămâni.

Totodată, austriecii de la Raiffeisen au eliminat comisioanele pentru creditele solicitate până la sfârşitul anului şi se angajează să suporte taxele notariale pentru evaluarea garanţiei în locul clientului. În schimb, BCR a eliminat comisionul de analiză doar pentru creditele refinanţate de alte bănci.

Cea mai agresivă ofertă vine însă de la Carpatica, o bancă de talie redusă cu acţionariat local, care a eliminat toate comisioanele şi în plus promite potenţialilor clienţi dobândă zero în primele trei luni de contract, precum şi trei luni perioadă de graţie. Cabat spune că undeva la jumătatea anului viitor am putea vedea şi mişcări importante de cotă de piaţă ca urmare a rotirii clienţilor între bănci.