Austriecii de la Volksbank iau în considerare vânzarea operaţiunilor de retail din regiune

Autor: Liviu Chiru 07.12.2010
Conducerea grupului austriac Volksbank (VBAG), care controlează a şasea bancă locală după active, a decis să renunţe la operaţiunile de retail din regiune, urmând să se concentreze pe afacerile de corporate din Austria şi ţările învecinate.

Astfel, subsidiarele Volksbank International, acţionarul majoritar al Volksbank România, şi Volkbank Leasing, de asemenea prezentă pe piaţa locală, urmează să fie înstrăinate, potrivit unei decizii luate astăzi de boar-ul Volksbank AG, entitatea centrală a grupului.

"Paşii necesari, care vor fi făcuţi în următoarele câteva luni, vor fi susţinuţi de consultanţi mandataţi", potrivit unui comunicat al grupului.

Volksbank International avea active de 13,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, din care 4,8 miliarde de euro sunt concentrate în România. Pe primele nouă luni ale anului grupul, care reuneşte operaţiunile austriecilor pe cinci pieţe din regiune, a obţinut un profit modic, de aproape 21 de milioane de euro, pe fondul cheltuielilor ridicate cu provizioanele.

Un raport al grupului din martie arăta că volumul cel mai mare de credite neperformante este înregistrat în România, cu peste 600 de milioane de euro.
Grupul Volksbank (OVAG) are active de 47,7 miliarde de euro iar pe primele nouă luni a acumulat un profit de 56 milioane de euro, faţă de pierderi de 487 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.