Fondatorul WikiLeaks a fost arestat în Marea Britanie

Autor: Catalina Apostoiu 07.12.2010

Poliţia britanică a anunţat arestarea lui Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks şi cel care a devenit inamicul public numărul unu al administraţiei americane, în baza unui mandat emis în Suedia în legătură cu acuzaţii de agresiune sexuală, scrie The New York Times.

Arestul, realizat de divizia de extrădări a Scotland Yard, survine după ce australianul de 39 de ani, care neagă comiterea infracţiunilor sexuale despre care se spune că au avut loc în august în timp ce acesta se afla în Suedia, a ameninţat să publice noi documente compromiţătoare la adresa SUA în cazul în care se vor lansa acţiuni în instanţă împotriva sa sau a organizaţiei sale.

Ameninţarea lui Assange reprezintă o problemă pentru administraţia Obama care caută modalităţi de a-l aduce în faţa instanţei pe fondatorul WikiLeaks sau grupul său în legătură cu arhiva ce cuprinde 250.000 de telegrame secrete din corespondenţa diplomatică americană obţinute de acesta.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că există patru capete de acuzare: unul de constrângere, două de molestare sexuală şi unul de viol.

Mark Stephens, avocatul britanic al lui Assange, confirmase recent că autorităţile londoneze "au primit o cerere de extrădare din partea Suediei" şi că el şi Assange "purtau discuţii pentru organizarea unei întâlniri cu poliţia".

Assange a negat acuzaţiile, sugerând că acestea au fost "fabricate" ca reacţie la activitatea WikiLeaks, deşi nu există dovezi publice care să sugereze o astfel de legătură. Arestarea lui Assange vine în contextul intensificării acţiunilor împotriva operaţiunilor desfăşurate de WikiLeaks. Astfel, Amazon.com şi PayPal.com au întrerupt orice cooperare comercială cu WikiLeaks, iar la începutul săptămânii o bancă elveţiană a îngheţat un cont deţinut de Assange pentru colectarea de donaţii pentru WikiLeaks.

În Statele Unite, procurorul general Eric Holder a declarat că Departamentul de Justiţie "are în desfăşurare o anchetă activă, serioasă" legată de WikiLeaks. Declaraţia vine după ce Assange a ameninţat că va dezvălui parola unui fişier cu informaţii sensibile pe care îl ţine ca "asigurare".

Procurorii Departamentului de Justiţie încearcă să găsească o modalitate de a-l pune pe Assange sub acuzare încă din iulie, când WikiLeaks a publicat documentele legate de războiul din Afganistan. Însă, deşi este clar ilegal ca un oficial guvernamental să ofere documente secrete WikiLeaks, este departe de a fi clar dacă este ilegal ca organizaţia să publice documentele respective. Unii legislatori au sugerat ca WikiLeaks să fie acuzată de a fi primit documente guvernamentale furate, însă specialiştii au declarat că şi această variantă ar presupune dificultăţi.

Cine este Julian Assange

n S-a născut în 1971 în Townsville, nord-estul Australiei.

n S-a mutat de mai multe ori în copilărie, învăţând în mai multe şcoli, mai târziu urmând mai multe universităţi, în perioade diferite, în Australia.

n Când a împlinit 16 ani a început să intre ilegal în computere, asumându-şi numele de Mendax.

n În 1991, la vârsta de 20 de ani, Assange, împreună cu alţi hackeri, au pătruns în sistemele Nortel, o companie canadiană de telecomunicaţii. A fost prins, însă judecătorul l-a obligat numai la plata unei sume mici ca daună.

n Assange a studiat un timp matematica şi fizica la Universitatea din Melbourne.

n În 2006 a decis să pună bazele WikiLeaks.