Roaler coaster pe acţiunile Impact: avans de 30% în trei zile

Autor: Adrian Cojocar 07.12.2010

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP) au revenit în atenţia investitorilor după scăderile puternice de la finele lunii noiembrie, când au revenit la tranzacţionare după o pauză de patru luni.

Ieri, titlurile au urcat pe Bursă cu peste 14% pe fondul unora dintre cele mai ridicate rulaje de pe piaţă.

După ce în primă fază au pierdut 20% din valoare odată cu revenirea la tranzacţionare după o perioadă de peste patru luni în care au fost retrase de pe Bursă ca urmare a intrării în insolvenţă, în ultimele şedinţe acţiunile dezvoltatorului au revenit puternic şi au câştigat peste 30% în valoare. Capitalizarea a urcat astfel cu 6 mil. euro, la 22,7 mil. euro.

Preţul de piaţă de pe parcursul zilei de ieri, de 0,485 lei pentru o acţiune Impact, este cu 11% mai ridicat chiar decât cel de dinainte de izbucnirea scandalului legat de procedura de insolvenţă a societăţii, pe 9 iulie.

Brokerii spun că cei interesaţi de titlurile Impact sunt investitori cu profil de risc mai ridicat şi care mizează pe relansarea sectorului de construcţii, care a înregistrat o contracţie puternică în ultimii doi ani.

"Acţiunile Impact au suferit o scădere importantă din cauza suspendării de la tranzacţionare şi a presiunii la vânzare imediat după reintroducerea lor pe Bursă. Ulterior, unii investitori au găsit preţul tentant şi consideră că pe fondul relansării economice începând cu a doua parte a anului viitor, sectorul construcţiilor va cunoaşte o creştere importantă. Acţiunile Impact au mai avut o evoluţie de acest gen şi cred că istoricul i-a convins pe o parte dintre investitori să intre pe aceste titluri", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest.

El mai spune că alte motive care i-ar putea determina pe investitori să se orienteze spre titlurile Impact este faptul că acestea sunt cele mai reprezentative de pe Bursă pentru sectorul construcţiilor şi au o lichiditate mai bună decât alte titluri de pe piaţă.

Impact este prima companie de la categoria I a Bursei care a intrat în insolvenţă, în urma unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti, ca urmare a unei solicitări a firmei de construcţii Romconstruct din Ploieşti care a reclamat neplata de către Impact a unor facturi în valoare de 1,3 mil. lei. Impact a atacat mai apoi sentinţa la Curtea de Apel şi a obţinut suspendarea procedurii de insolvenţă până la judecarea apelului, care este programată pentru luna aprilie 2011. Compania a câştigat şi dreptul de a se administra singură în această perioadă, deşi iniţial instanţa desemnase un administrator judiciar.

Titlurile Impact s-au numărat printre acţiunile care au beneficiat cel mai mult de revenirea Bursei, în perioada martie 2009 - aprilie 2010 acestea apreciindu-se cu 530%. Pe de altă parte, corecţiile masive ale Bursei din 2008 au condus la unul dintre cele mai mari declinuri pe titlurile Impact.

Rezultatele companiei din primele nouă luni ale acestui an au relevat o contracţie de 38% a vânzărilor, până la nivelul de 25,6 mil. lei şi pierderi de 6,7 mil. lei, comparativ cu un câştig de 0,8 mil. lei în acelaşi interval din 2009.

Scăderea vânzărilor nu a fost însă o surpriză în condiţiile în care sectorul construcţiilor la nivel naţional a înregistrat în ultimul an o scădere puternică, de circa 15%.

În ultima perioadă, Impact şi-a concentrat activitatea în zona Capitalei, care generează 80% din vânzări şi nu a mai demarat proiecte în provincie. La începutul săptămânii, compania a anunţat că unul dintre directorii executivi, Liviu Niţă, a părăsit compania.

Compania este controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, care deţine circa 22% din acţiuni, în timp ce Carmen Săndulescu, directorul economic, deţine 11%, iar mai multe fonduri străine de investiţii, printre care Artio Global, Franklin Templeton şi Salink Limited, au şi ele participaţii semnificative.