UE aplaudă austeritatea, dar cere ca anumite salarii să rămână intangibile

Autori: Iulian Anghel , Adrian Seceleanu 07.12.2010

Două scrisori primite în doar câteva zile din partea reprezentanţilor Comisiei Europene au pus Guvernul de la Bucureşti în încurcătură. În vreme ce se pregăteşte să treacă prin Parlament prin angajarea răspunderii legea salarizării unitare, Guvernul este somat de Comisia Europeană să nu se atingă de salariile unor instituţii din subordinea sa şi să le scoată din grila salarizării unitare.

Episodul aminteşte de o presiune similară venită, în vară, din partea Băncii Central Europene care amenda reducerea cu 25% a salariilor din BNR pe motiv că economia, astfel realizată, ar intra în bugetul statului încălcând interdicţia comunitară potrivit căreia o bancă centrală nu poate finanţa deficitul fiscal al statului, iar reducerile salariale ar putea pune sub semnul întrebării independenţa băncii centrale.

Două instituţii au beneficiat în ultimele zile de atenţia reprezentanţilor Bruxelles-ului - Agenţia de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Motivul: includerea salariilor din aceste instituţii în grila legii salarizării unitare ar reduce veniturile angajaţilor şi le-ar ştirbi din independenţă.

Comisia Europeană alături de FMI au condiţionat acordarea următoarei tranşe de împrumut de adoptarea unei legi a salarizării unitare. Comisia susţine acum, prin avertizările pe care le trimite la Bucureşti, că aplicarea acestei legi unor instituţii din domeniul reglementării le-ar încălca independenţa.

Se ridică, totuşi, o întrebare: BNR bate monedă, dar o face în numele statului şi, formal, angajatorul Băncii Naţionale este statul; ANCOM strânge taxe în numele statului; ele trebuie să fie independente în activitatea lor, dar pot fi independente de efortul comun şi general al statului de a-şi reduce cheltuielile în condiţiile unei nevoi majore de consolidare fiscală?

"În legislatura comunitară se vorbeşte despre independenţă - decizională şi financiară. Dacă aceste lucruri nu sunt respectate se declanşează procedura de infringement. Am însă ezitări, că ei (Comisia - n.n.) vor ajunge până acolo pentru că este foarte greu să vorbeşti despre independenţă financiară în condiţiile unei consolidări fiscale la limită. Dacă în privinţa ANCOM nu poate fi pusă în discuţie independenţa decizională şi de acquis comunitar, este forte greu să vorbeşti despre independenţa financiară", comentează Leonard Orban, fost comisar european, care cunoaşte extrem de bine reglementările europene.

Într-o scrisoare redactată în termeni duri şi semnată de Robert Madelin, director general în cadrul direcţiei pentru societatea informaţională şi media, Comisia Europeană trece în revistă reducerile de salarii de la ANCOM, instituţie unde angajările au fost îngheţate.

Bugetul instituţiei este format din taxe plătite de giganţi telecom precum Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi RCS&RDS.

Potrivit unei copii a scrisorii obţinută de ZF, Robert Madelin se întreabă de ce legea care stabileşte o grilă unitară de salarizare este aplicabilă ANCOM, dar nu şi altor autorităţi autonome de reglementare, cum sunt Comisia Naţională de Valori Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Guvernul a exceptat de la legea salarizării unitare Banca Naţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private. De ce nu şi ANCOM, se întreabă Robert Madelin, care cere să-i fie dat un răspuns complet în 10 săptămâni.

Un răspuns este pregătit de Guvern pentru Comisie şi în privinţa ANRE şi va suna cam aşa: Nu avem bani să exceptăm ANRE de la legea salarizării unitare.

"Pentru ţările din Est cererile Bruxelles-ului se bat uneori cap în cap. Ei cer consolidare fiscală, dar în acelaşi timp cer ca angajaţii în anumite domenii să fie bine plătiţi pentru a putea fi independenţi. Sunt lucruri care se bat cap în cap", spune Orban.

BNR, apărată de BCE

În iunie, când Guvernul a tăiat salariile bugetarilor, inclusiv în instituţiile de supraveghere sau de reglementare, Banca Centrală Europeană (BCE) a sărit în apărarea salariilor de la BNR, reduse şi ele cu 25%. BCE a susţinut că Guvernul român nu are cum să reducă salariile din banca centrală (care sunt, conform legii, stabilite de consiliul de administraţie al BNR), întrucât, dacă economiile astfel făcute s-ar vira la bugetul de stat, s-ar încălca reglementările europene potrivit cărora o bancă centrală are interdicţie de a sprijini bugetul statului. În faţa obiecţiilor BCE, Guvernul a decis ca salariile la BNR să rămână diminuate, însă economiile rezultate să rămână la dispoziţia BNR. BCE nu a fost de acord nici cu această soluţie, dar salariile au rămas tăiate.

CE, avocatul ANRE

Comisia Europeană a avertizat Guvernul săptămâna trecută, pentru a doua oară, că aplicarea legii salarizării unitare pentru angajaţii ANRE poate afecta independenţa instituţiei, Executivul de la Bruxelles ameninţând cu declanşarea procedurii de infringement dacă administraţia de la Bucureşti nu modifică legea. Executivul susţine, însă, că lipsa banilor impune constrângeri bugetare, iar independenţa ANRE nu ţine de bani, întrucât este reglementată prin lege. Regimul de finanţare a ANRE, împreună cu al altor instituţii publice, a fost schimbat de Guvern în 2009. Autoritatea a fost obligată să cedeze la bugetul de stat banii din taxe, a trecut în subordinea premierului şi este finanţată integral de la bugetul de stat. Iniţial, ANRE se autofinanţa.

ANCOM, ultima pe listă

Comisia Europeană a cerut explicaţii Bucureştiului, printr-o scrisoare semnată de Robert Madelin, director general în cadrul direcţiei pentru societatea informaţională şi media, referitoare la decizia Guvernului de a include salariile angajaţilor ANCOM în legea salarizării unitare, considerând că prin această măsură s-ar aduce atingere care ar putea afecta autonomia bugetară şi statutară a instituţiei. Scrisoarea cere lămuriri şi asupra considerentelor pentru care legea salarizării unitare nu a fost aplicată altor autorităţi cum ar fi CNVM, CSA, CSPP.