Va fi sfârşitul de an mai bun pentru dealeri?

Autor: Liviu Chiru 09.12.2010

Piaţa valutară a rămas fără suflu în toamnă, iar volumele tranzacţionate au coborât din nou spre nivelul de anul trecut, când se prăbuşiseră faţă de 2008, după ce în primăvară dădea semne de revenire.

Dealerii spun totuşi că turbulenţele recente din zona euro au adus un interes mai mare pentru tranzacţionare, în condiţiile în care piaţa de la Bucureşti este dominată de jucătorii străini.

În noiembrie, pe piaţa valutară s-au tranzacţionat puţin peste 33 de miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În august ritmul de creştere fusese de aproape 60%, datorită şi bazei de comparaţie reduse, după care încetinise puternic la 9% în octombrie. "În general este lipsă de interes. Şi chiar dacă ar fi investitori cu o viziune optimistă în privinţa României, nu au ce să cumpere. Bursa are un rulaj de câteva milioane de euro zilnic, iar obligaţiunile sunt în mare parte blocate la bănci, care le ţin până la maturitate", comentează dealerul unei bănci locale.

În 2009, trezoreriile au contribuit substanţial la câştigurile băncilor sau măcar au acoperit o parte din pierderile generate de provizioane, însă anul acesta volatilitatea mică şi scăderea dobânzilor le-au limitat mişcările. Iniţial trezorierii sperau să poată realiza venituri mai mari din operaţiunile cu clienţii, însă amânarea revenirii economiei le-a dat planurile peste cap.

Jucătorii străini speculativi - băncile de investiţii sau fondurile de risc - preferă să stea deoparte când vine vorba de leu, în condiţiile în care BNR s-a arătat în nenumărate ocazii dispusă să contracareze orice mişcare de curs pe care o consideră inoportună. Dealerii suspectează că şi zilele acestea banca centrală a vândut euro pe piaţă ca să ţină cursul pe palierul de 4,3 lei pentru un euro, în condiţiile în care monedele de pe pieţele vecine înregistrează fluctuaţii şi de peste 1% zilnic, în funcţie de dispoziţia investitorilor internaţionali.

"Volumele şi-au revenit în ultima lună, dar asta înseamnă că pe leu se tranzacţionează (doar de şapte ori mai puţin decât pe zlotul polonez", afirmă dealerul. Vârful de tranzacţionare de anul acesta a fost atins în iunie, cu operaţiuni de peste 37 de miliarde de euro, însă atunci şi volatilitatea a fost mai mare, euro atingând un maxim istoric de 4,4 lei.

Totuşi, primele unsprezece luni arată că 2010 are şanse clare să arate mai bine decât 2009 din punctul de vedere al volumelor tranzacţionate.

Cu o medie lunară de aproape 33 mld. euro (consemnată pe primele zece luni), volumul total al tranzacţiilor ar putea să urce anul acesta la 396 mld. euro, faţă de 352 mld. euro, în 2009. Vârful istoric din 2008, de 465 mld. euro, rămâne încă departe.

Exporturile şi importurile şi-au revenit spectaculos anul acesta, înregistrând creştere de aproximativ 20%, însă ordinele comerciale nu au reuşit să devină nici acum preponderente pe piaţă. De altfel, un studiu recent privind pieţele valutare al Băncii pentru Reglemente Internaţionale arată că, la nivel global, doar 13% din tranzacţii sunt derulate cu clienţii din domeniul non-financiar.

Pe primele nouă luni ale anului comerţul internaţional (exporturi plus importuri) a totalizat puţin peste 60 de miliarde de euro, reprezentând circa un sfert din rulajul total înregistrat pe piaţa valutară.