Pieţele financiare "nu înţeleg modelul euro"

Autor: Catalina Apostoiu 12.12.2010

Uniunea monetară europeană reprezintă o nouă formă de guvernare pentru secolul 21, însă pieţele financiare internaţionale nu înţeleg cu adevărat cum funcţionează aceasta, crede ministrului german de finanţe Wolfgang Schauble.

"Avem nevoie de noi forme de guvernare internaţională, guvernare globală şi europeană", a declarat el în Financial Times. "Pieţele internaţionale nu înţeleg cu adevărat construcţia specifică a euro. Avem o uniune monetară, dar nu avem o politică fiscală comună. Trebuie să convingem pieţele internaţionale că aceasta este o nouă formă, specifică pentru întrunirea cerinţelor secolului 21".

Ministrul german a avertizat că dacă deţinătorii privaţi de obligaţiuni nu suportă o parte a riscului investiţiilor, s-ar putea distruge legitimitatea economiei de piaţă şi chiar a "ordinii noastre politice".

Schauble a exclus utilizarea de obligaţiuni europene comune pentru susţinerea finanţării ţărilor membre ale zonei euro, o astfel de măsură necesitând "modificări fundamentale ale tratatului european". Schauble s-a declarat însă optimist că, pe termen lung, statele membre ale zonei euro, incluzând Germania, vor fi pregătite să cedeze o parte mai mare a autorităţii naţionale pe probleme bugetare.

Vorbind în calitate de câştigător al titlului de ministrul de finanţe european al anului, în urma unui sondaj realizat de ziarul britanic, Schauble a declarat că modelul european de integrare ar trebui îmbunătăţit.

Modelul s-a bazat pe conceptul "suveranităţii limitate" a statelor membre. "Trebuie găsite, dincolo de suveranitatea naţională, unele părţi care trebuie decise într-un fel nou, un fel complet nou faţă de secolul 20".

Acesta a fost motivul pentru care UE a trebuit să creeze reglementări cum ar fi Pactul de stabilitate şi creştere, pentru a susţine uniunea monetară cu principii clare pentru politica bugetară şi fiscală, inclusiv limite legate de îndatorarea statelor membre ale zonei euro. "Avem nevoie de reguli precum cele incluse în pact şi bineînţeles avem nevoie de stimulente şi sancţiuni", a declarat Schauble.

Astfel de sancţiuni includ diferenţe de dobânzi care să reflecte riscurile diferite implicate de finanţarea guvernamentală din diferite ţări membre ale zonei euro, în linie cu nivelul datoriei publice. Acesta este unul dintre motivele pentru care creditorii privaţi ar trebui să participle în cadrul oricărui plan de bailout. "Riscul nu trebuie suportat numai de contribuabili", declară Schauble.