Est-europenii au început din nou să cheltuiască, iar asta se vede în PIB

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 12.12.2010

Redresarea economică bazată pe exporturi din Europa de Est s-a resimţit şi la nivelul gospodăriilor în trimestrul al treilea, ritmul de creştere accelerându-se în Cehia, Estonia şi Ungaria, scrie Bloomberg. Dacă până acum numai exporturile contau la creşterea PIB, în perioada iulie-septembrie şi cheltuielile populaţiei au avut un aport important.

Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei un avans anual de 1,7% în Ungaria, de 2,8% în Cehia, 5% în Estonia şi 0,5% în Bulgaria, potrivit rapoartelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute de birourile de statistică ale fiecărei ţări. Polonia, cea mai mare economie a ţării, a anunţat pe 30 noiembrie o creştere de 4,2% pentru trimestrul trei.

"Există acum semne clare de creştere a cheltuielilor interne în Europa de Est după cinci trimestre de redresare bazată pe exporturi", a declarat Raffaella Tenconi, economist din Londra în cadrul Bank of America Merrill Lynch. "Nu vorbim cu siguranţă de un boom, ci despre o redresare economică stabilă", a adăugat Tenconi.

Estul îşi revine mai repede decât Occidentul

Consumul s-a aflat în creştere la nivelul întregii regiuni, accelerând ritmul de creştere economică ce s-a bazat iniţial pe cererea în creştere la export în cadrul Uniunii Europene.

Ritmul de creştere în Germania, cea mai mare economie din blocul de 27 de ţări, a încetinit în trimestrul trei în condiţiile în care zona euro încearcă să depăşească criza datoriilor publice ce a început în Grecia şi care a obligat Irlanda să accepte un pachet de susţinere financiară luna trecută.

Consumul final al gospodăriilor din Ungaria a avansat cu o rată anuală de 1,2% în trimestrul trei, prima creştere din trimestrul al treilea al anului 2008. Consumul din Estonia a urcat cu 1% comparativ cu un declin de 3% în trimestrul anterior. Consumul gospodăriilor din Cehia a înregistrat o creştere de 1,2%.

În Estonia, care va adopta moneda euro luna viitoare, livrările la export au avansat cu o rată anuală de 36% în trimestrul trei, după o creştere de 29 de procente consemnată în trimestrul anterior. Exporturile au înregistrat o creştere anuală de 15,4% în Cehia şi de 13,9% în Ungaria.


Conjunctură pozitivă

Redresarea Europei de Est se află în cel mai favorabil punct al ciclului de business în condiţiile în care accelerarea ritmului de creştere nu alimentează inflaţia în majoritatea ţărilor, permiţând bancherilor centrali să menţină ratele dobânzii la un nivel scăzut, a declarat Tenconi.

"În general, datele evidenţiază o redresare a cererii interne, ceea ce indică faptul că economia a intrat într-o nouă fază a procesului de redresare", a declarat Tomas Vlk, economist în cadrul KBC Groep. Strategii ungari au majorat în mod neaşteptat ratele dobânzii luna trecută cu 0,25%, până la 5,5%. Polonia, singura ţară din UE care a evitat recesiunea anul trecut, este de aşteptat să înceapă majorarea ratelor dobânzii în decurs de trei luni pentru a reduce inflaţia, a declarat strategul Andrzej Bratkowski.

Banca centrală a Ungariei şi-a majorat rata de referinţă a dobânzii luna trecută la 5,5% de la un minim record de 5,25%, majorând costurile de finanţare pentru prima dată din 2008.

Strategii au invocat efectele inflaţioniste ale preţurilor la alimente şi ale taxelor guvernamentale impuse anumitor industrii, precum şi politicile fiscale ale guvernului, care au determinat o retrogradare cu două trepte a ratingului de ţară al Ungariei de către Moody's Investors Service.

În Cehia, creşterea economiei ar putea înregistra o încetinire pe fondul planurilor primului-ministru Petr Necas de a înjumătăţi deficitul fiscal în decurs de trei ani până la limita de 3 procente din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, a declarat Neil Shearing, analist în cadrul Capital Economics.

"Acest lucru înseamnă că ratele dobânzii vor rămâne neschimbate deocamdată", a adăugat Shearing.

Economia turcă a crescut cu 5,5%

Economia Turciei a avansat cu 5,5% în trimestrul al treilea comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, prelungindu-se perioada de boom ce a permis guvernului să-şi reducă finanţarea şi să se apropie de ratinguri din categoria investment grade, potrivit Bloomberg. Ritmul de creştere a încetinit de la o rată revizuită de 10,2% în trimestrul anterior.

Media estimărilor a 9 economişti chestionaţi de Bloomberg indica o rată de 6,5%. Economia a avansat cu 1,1% faţă de trimestrul anterior, al şaselea trimestru consecutiv de creştere. Ratele dobânzii, aflate la un minim record, alimentează cererea internă, generând o redresare mai rapidă de pe urma crizei mondiale comparativ cu orice altă economie din Europa.

Creşterea pe întregul an ar putea atinge o rată de 8%, a anunţat ministrul turc al comerţului. Cererea internă a avansat cu o rată anuală de 7,6% în trimestrul trei, iar cheltuielile legate de investiţii au înregistrat o creştere de 31%, potrivit agenţiei de statistică a ţării.