AIPC: Accesarea de către ANAF a portofoliilor de acţiuni reprezintă un abuz

Autor: Ioana Moldovan 12.12.2010

AsociaŢia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că intenţia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a accesa direct informaţiile privind portofoliile de acţiuni deţinute pe Bursă reprezintă un abuz şi nu ar mai fi respectată, totodată, confidenţialitatea tranzacţiilor.

"Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital îşi manifestă dezamăgirea cu privire la gradul de înţelegere a mecanismelor de funcţionare ale pieţei de capital pe care ANAF îl afişează. Considerăm că discuţiile pe care ANAF le poartă cu societăţile de brokeraj şi CNVM pentru stabilirea unei proceduri prin care Fiscul să acceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital ale investitorilor constituie un grav abuz şi un prejudiciu de imagine adus pieţei de capital din România", susţin reprezentanţii AIPC.

ANAF a avut săptămâna trecută o întâlnire cu societăţile de brokeraj şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru discuţii privind crearea unei proceduri prin care Fiscul să acceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital de către debitorii aflaţi în procedura de executare silită.

Agenţia a prezentat reprezentanţilor pieţei de capital o schiţă de proiect de act normativ, potrivit căreia firmele de brokeraj ar trebui să comunice bilunar instituţiei situaţia conturilor deschise de clienţii acestora, care să cuprindă lista de acţiuni, numărul titlurilor, existenţa sau inexistenţa unui drept de gaj asupra lor, precum şi sumele de bani disponibile în contul clienţilor. Proiectul nu a fost făcut încă public.

AIPC consideră că "furnizarea de informaţii privind conturile investitorilor reprezintă o gravă încălcare a confidenţialităţii tranzacţiilor pe care acesta le efectuează" şi menţionează că o astfel de măsură nu a mai fost adoptată în nicio altă ţară şi că informaţiile obţinute în acest fel ar putea fi folosite în scopuri "mai mult sau mai puţin licite".

Fiscul a propus, în cadrul discuţiilor din această săptămână, ca firmele de brokeraj să transmită informaţii despre toţi clienţii, prin mijloace electronice, însă brokerii au sugerat ca ANAF să aibă acces la situaţia clienţilor prin solicitare, întrucât portofoliile se pot schimba imediat după transmiterea raportului bilunar.

AIPC susţine că ANAF nu ar trebui să trateze toţi investitorii ca pe posibili rău-platnici şi, la fel ca în cazul sistemului bancar, asemenea informaţii ar trebui să fie puse la dispoziţia Fiscului doar pe baza unor probe de cercetare, mandate sau hotărâri judecătoreşti.

Asociaţia investitorilor solicită CNVM, Bursei de Valori Bucureşti, Bursei de la Sibiu şi celorlalte organisme ale pieţei să ia atitudine faţă de această iniţiativă şi să facă publice propunerile pe care le fac în acest sens.