Boc spune că toţi au furat în Sănătate. Dar de ce nu i-a prins?

Autor: Mediafax 12.12.2010

Premierul Emil Boc susţine că România nu dispune încă de un sistem informatic în sănătate, deoarece toţi cei care au administrat acest domeniu şi s-au ocupat de eli­berarea medicamentelor au preferat să fure fonduri publice.

"Nu-l avem (sistemul informatic în sănătate - n.n.), ştiţi de ce nu-l avem? Pentru că s-a furat din cauza lipsei acestui sistem", a susţinut şeful Guvernului, ieri la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV.

La aproape doi ani de când a făcut primii paşi pe trep­te­le Palatului Victoria şi a luat contact cu dosarele grele ale eco­nomiei, şeful Cabinetului spune sigur că în sistemul medical, care costă statul anual 5 miliarde de euro, sunt furturi.

Solicitat să îi numească punctual pe cei care au furat, pre­mierul i-a indicat pe "toţi cei care au participat la sis­te­mul sanitar".

"De la cei care l-au administrat la cei care l-au gestionat şi de la toţi care erau participanţi în actul de eliberare a medicamentelor", a spus Boc. El a asigurat că sistemul informatic din sănătate va fi implementat până la sfârşitul acestui an, fiind eliminată astfel o sursă de pierdere a banilor publici.

La emisiunea citată, premierul s-a arătat mulţumit de ceea ce a făcut în doi ani de mandat. Dezastrul a fost evitat, spune şeful Guvernului.

"Am evitat colapsul economic la care am fi ajuns dacă măsurile din 2008 ale fostului guvern erau continuate şi am stabilizat economia, creând premise pentru creştere economică în 2011. Nu am putut face mai mult atât timp cât am avut PSD la guvernare. PSD nu a acceptat măsuri mai dure."

Premierul a evitat prin spusele de mai sus să admită că 2009 a fost ratat pentru că era campanie electorală pentru prezidenţiale. De altfel, primele nouă luni de mandat ale actualului premier s-au consumat în alianţa PDL-PSD, alianţă care s-a rupt în octombrie 2009 tocmai din cauza alegerilor care băteau la uşă. Adevăratele măsuri de austeritate au fost luate după consumarea alegerilor. Premierul trece însă rapid peste acest an.

El a reluat ideea că deficitul bugetar ar fi urcat la 12% dacă politicile fostului Cabinet liberal din 2008 erau derulate în continuare.

Solicitat să comenteze o serie de promisiuni formulate de PDL în campania electorală, şeful Guvernului şi al PDL a justificat neaplicarea acestora prin faptul că la acel moment nu dispunea de informaţii privind starea reală a economiei şi criza economică.

El a arătat din nou că majorarea TVA nu a reprezentat obiectivul Guvernului şi că această decizie a fost impusă de obiecţiile Curţii Constituţionale în cazul diminuării pensiilor.

Preşedintele nu-mi dă ordine!

În ceea ce priveşte relaţiile sale cu preşedintele Traian Băsescu, Emil Boc a susţinut că nu primeşte comenzi din partea şefului statului. "Nici poveste. Este o relaţie instituţională, corectă, bazată pe un parteneriat în interesul României. (...) Dar, prin faptul că nu ne certăm, asta nu înseamnă că noi nu avem discuţii pe soluţiile pe care le promovăm."

Premierul Emil Boc a declarat că nu şi-a scris niciodată demisia din funcţia de prim-ministru chiar dacă au existat şi momente mai dificile, deoarece nu doreşte să abandoneze lupta odată începută. "Niciodată nu mi-am dat sau mi-am scris demisia, chiar dacă au existat şi momente mai dificile. Nu abandonez lupta odată ce am intrat în ea."

Numărul de bugetari va scădea sub 1,29 milioane

Boc a declarat că numărul bugetarilor din România va scădea sub 1,29 milioane până la sfârşitul acestui an, procedurile de disponibilizare fiind încă în derulare şi urmând să continue şi anul viitor. El a amintit totodată că toţi cei 1,29 milioane bugetari vor beneficia de o creştere salarială de 15%, începând cu 1 ianuarie 2011.

Întrebat cum se va ajunge la această creştere salarială dacă fondul de salarii pentru 2011 este mai mic decât anul acesta, premierul a arătat că măsura este posibilă ca urmare a reducerii numărului de angajaţi din sectorul public.

Discuţia cu FMI privind un eventual nou acord va începe la 20 ianuarie

Discuţiile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional privind posibilitatea unui nou împrumut încep la 20 ianuarie, când delegaţia FMI revine la Bucureşti, opinia actuală fiind că România ar putea avea nevoie de un acord-cadru, fără o sumă concretă, a afirmat Boc.

El a susţinut că, până în prezent, nu s-a discutat cu FMI despre niciun fel de sumă aferentă acestui posibil viitor acord.

"Nu solicităm bani concreţi, este un acord din acesta preventiv, pentru a evita derapajele în viitor ale României şi de a nu cădea din nou în patima populismului. Nu am discutat despre niciun fel de sumă şi, repet, acest acord este unul preventiv: în cazul în care va fi nevoie, să putem apela. Dar scopul principal al viitorului acord, dacă se va încheia, pentru că această decizie nu a fost luată încă în totalitate, va fi scopul preventiv şi de a evita ca în plan intern să se mai ia decizii contrare intereselor ţării, din punctul de vedere economic", a spus premierul Boc.