Ce segmente au tras în jos piaţa de asigurări generale anul acesta

Autor: Ciprian Botea 13.12.2010

Asigurările Casco şi cele pentru acoperirea daunelor la proprietăţi au afectat cel mai mult dinamica pieţei de asigurări, în condiţiile în care primele brute subscrise pe aceste segmente au scăzut cu peste 630 milioane lei (circa 150 mil. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

În schimb, poliţele încheiate pentru răspundere civilă auto şi răspundere civilă pe mijloace de transport naval, precum şi asigurările de garanţii au avut un impact pozitiv asupra dinamicii pieţei, limitând declinul acesteia la o singură cifră.

"Din punctul de vedere al dinamicii primelor pe clase de asigurări generale, se evidenţiază asigurările de garanţii cu o creştere de 90,5% şi asigurările de răspundere civilă a mijloacelor de transport naval, cu 57,7%. Deşi primele subscrise la aceste două clase reprezintă, cumulat, o pondere de numai 1% în totalul asigurărilor generale, ele se înscriu pe un trend ascendent", se arată într-un raport al CSA.

Valoarea poliţelor Casco pentru autovehicule a înregistrat în primele nouă luni o scădere cu aproape 24% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, până la 1,9 miliarde de lei. Din cauza scăderii veniturilor şi a şomajului ridicat, şoferii au renunţat la asigurarea facultativă a autovehicului, care nu este percepută ca o cheltuială prioritară.

În condiţiile în care poliţele Casco însumează aproape 40% din afacerile asigurătorilor, în termeni nominali acest segment a avut cel mai mare impact negativ asupra pieţei. În termeni procentuali, cel mai mare declin a fost înregistrat însă în sectorul asigurărilor de protecţie juridică, unde afacerile au scăzut la jumătate. Acest tip de asigurări are însă o pondere nesemnificativă în piaţă, primele subscrise în primele nouă luni fiind de 2,7 milioane de lei.

Afacerile totale pe segmentul asigurărilor generale au fost de 5,1 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie, fiind în scădere cu 6,8% faţă de intervalul corespunzător din 2009. Jumătate din poliţele subscrise de asigurători s-au înregistrat în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Şi asigurările de daune la proprietăţi au scăzut cu aproape 30% în primele nouă luni, până la 78 milioane lei. Asigurările Casco pe segmentul navelor maritime au scăzut, de asemenea, cu 23% şi au ajuns la 17,4 milioane de euro după primele trei trimestre.

De cealaltă parte, asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au avut o creştere mai mică, de 15,5%, comparativ cu asigurările de garanţii şi poliţele de răspundere civilă pentru mijloacele de transport naval. Poliţele RCA au avut însă cea mai semnificativă contribuţie pozitivă la dinamica pieţei asigurărilor generale, în condiţiile în care însumează 37,4% din totalul subscrierilor. Primele subscrise pe RCA au fost de 1,9 miliarde lei în primele nouă luni.

Pe asigurări de viaţă, unde volumul afacerilor a crescut cu aproape 3% în perioada ianuarie-septembrie, până la 1,22 miliarde lei, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de asigurările de sănătate şi poliţele unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă de investiţii). Acest segment însumează o cincime din totalul primelor subscrise pe întreaga piaţă.

"Analiza în dinamică a primelor subscrise pe clase de asigurări de viaţă arată faptul că, în primele nouă luni ale anului, cele mai importante creşteri au fost înregistrate de asigurările de sănătate, creştere cu 124%, asigurările unit-linked, creştere cu 18,9% şi asigurările de accidente, cu 18,8%", se mai arată în raportul CSA. Pe segmentul de asigurări generale, asigurările de sănătate şi cele de accidente au înregistrat însă scăderi de 23,8%, respectiv de 16,8%.

Totodată, reprezentanţii CSA notează faptul că asigurările medicale şi cele de accidente reprezintă mai puţin de 3% din piaţa asigurărilor de viaţă.

"Din punctul de vedere al structurii pe clase, subscrierile aferente clasei de asigurări tradiţionale, cumulate cu cele aferente clasei de asigurări legate de fonduri de investiţii, au fost de 1,19 miliarde lei, reprezentând 97,8% din totalul primelor brute subscrise în acest sector", potrivit CSA.