Arbitrul telecom propune ca taxele plătite de Orange şi Vodafone pentru prelungirea licenţelor GSM să fie stabilite de Guvern

Autor: Adrian Seceleanu 13.12.2010

ReÎnnoirea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordate ar putea fi condiţionată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licenţă, al cărei cuantum va fi stabilit, în mod individual, prin hotărâre a Guvernului, potrivit unui proiect de lege privind comunicaţiile prezentat de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Proiectul de lege vizează situaţia în care se află şi cei mai mari operatori de comunicaţii din România, respectiv Orange şi Vodafone. Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone, pe care cele două companii le-au câştigat în anul 1996, plătind fiecare câte 75 de milioane de dolari, expiră în decembrie 2011 - iar statul şi operatorii trebuie să ajungă la un acord în ceea ce priveşte termenii reînnoirii.

Prin proiectul de lege propus spre consultare, ANCOM susţine că taxa trebuie să fie stabilită de executiv. "Reînnoirea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordate se va face cu asigurarea posibilităţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de revizuire a condiţiilor impuse la acordarea iniţială şi va putea fi condiţionată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licenţă al cărei cuantum se stabileşte, în mod individual, prin hotărâre a Guvernului", au precizat oficialii ANCOM.

Proiectul vine să completeze un cadru legislativ care lăsa loc de interpretări în ceea ce priveşte posibilitatea ca statul să ceară bani Orange şi Vodafone, dar şi celorlalţi operatori de telefonie, la momentul expirării licenţelor.

La începutul acestui an, reprezentanţii statului român încă îşi puneau problema dacă exista baza legală pentru a percepe o nouă taxă şi cum ar trebui să se numească ea, în timp ce reprezentanţii operatorilor puneau sub semnul întrebării posibilitatea ca autorităţile să ceară o nouă taxă.

"Conform prevederilor licenţei, avem dreptul să prelungim termenul de valabilitate. Nu există nicio precizare cu privire la plata unei taxe de prelungire", declara în luna aprilie pentru ZF Liliana Solomon, fostul CEO al Vodafone România. "Trebuie menţionat că taxele pe care noi le-am plătit în trecut nu au fost taxe de licenţă, ci de eliberare a spectrului de către Ministerul Apărării Naţionale şi prin urmare a fost, din punctul de vedere legal, o altă taxă", adăuga ea. Şi Thierry Millet, CEO al Orange România, spunea că "Licenţa Orange expiră pe 31 decembrie 2011, astfel că, bineînţeles, ne aşteptăm ca aceasta să fie reînnoită. Am dori ca termenii pentru reînnoirea licenţei să fie definiţi cât mai curând posibil pentru că acest lucru va determina planificarea investiţiilor noastre".

Consultaţi de ZF la începutul acestui an în ceea ce priveşte acest subiect, foştii pre­şedinţi ai arbitrului telecom propuneau statului să ceară taxe între 1 şi 28 mil. euro pentru licenţele pe baza cărora cei doi operatori oferă servicii de comunicaţii în România.

Pe lângă prevederile legate de taxele de licenţă, proiectul supus consultării de ANCOM, autoritatea de reglementare va putea revoca, parţial sau total, dreptul de utilizare a frecvenţelor radio dacă măsura este necesară pentru asigurarea unui mediu concurenţial real, în cazul tezaurizării spectrului radio.

"Transpunerea noului cadru de reglementare european în legislaţia naţională este unul dintre cele mai importante proiecte ale ANCOM de până acum, de o mare anvergură şi cu un impact semnificativ atât asupra pieţei telecom, cât şi asupra utilizatorilor", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.