Băncile vor aplica practici unitare în evaluarea portofoliului de garanţii

Autor: Ovidiu Tempea 14.12.2010

Băncile vor aplica de la finele acestui an reguli comune pentru evaluarea garanţiilor ataşate portofoliului de credite, pe baza unui ghid de evaluare elaborat de ANEVAR şi avizat de BNR, ARB şi CAFR, la iniţiativa băncii centrale.

"În 2009, unele bănci au prezentat evaluări statistice şi BNR a întrebat dacă e corect. (...) Iniţiativa unui ghid vine din partea BNR, care reglementează activitatea bancară, iar noi am percutat imediat. (...) Supravegherea de la BNR a observat că relaţiile dintre bancă, evaluator şi solicitant de credit sunt stabilite de fiecare în parte, aşa cum crede că este mai bine. A rezultat că ar fi necesar ca regulile după care se lucrează să fie unitare. Băncile au făcut evaluări pentru 2009, dar fără să se respecte nişte reguli, de aceea am făcut acest ghid, ca să nu existe abordări care să ducă la erori fundamentale", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), Filip Stoica.

Ghidul stabileşte reguli generale şi termene de execuţie a evaluărilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni în finalizare să nu se repercuteze asupra calităţii evaluării, şi pune accentul în principal pe metodologia şi paşii care trebuie urmaţi în evaluările prin metode statistice.