Listarea Fondului Proprietatea va atrage şi speculatorii pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu 15.12.2010

Bursa a scăzut miercuri cu 0,29%, iar apatia investitorilor a limitat lichiditatea pieţei acţiunilor la 5,2 milioane lei, suma reprezentând 52% din rulajul total al BVB.

Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, crede că piaţa va continua să fie marcată de apatie până la listarea Fondului Proprietatea, care ar putea atrage atenţia şi i-ar determina pe investitorii străini să intre la cumpărare.

"Lipsa de interes din piaţă poate fi legată de faptul că majoritatea speculatorilor şi-au plasat disponibilităţile în acţiuni ale Fondului Proprietatea în aşteptarea listării. Reorientarea atenţiei a fost determinată şi de volatilitatea redusă a pieţei din ultimul timp. Prin aceste plasamente ei speră să obţină un randament mai bun", a declarat el. Tod consideră că listarea Fondului Proprietatea va readuce în piaţă speculatorii, iar revenirea acestora la tranzacţionare ar putea anima din nou Bursa. Totuşi, el atrage atenţia că o revenire a volumelor de tranzacţionare ar fi posibilă în condiţiile în care contextul local şi global nu suferă modificări substanţiale.

Cele mai multe acţiuni de la BVB au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de marţi, însă foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că operaţiunile din piaţa acţiunilor au cumulat 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro).

La finalul sesiunii, transferurile cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,16%, în timp ce acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,15% peste nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Investitorii care au vrut să vândă titluri ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) s-au văzut nevoiţi să reducă preţurile în căutarea unei contrapărţi. Astfel, indicele BET-FI a coborât cu 0,56%. În aceste condiţii, indicele extins al Bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a consemnat un recul de 0,38%.

Titlurile Teraplast (TRP) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu transferuri de 1,8 milioane lei, respectiv un milion de lei, şi au asigurat 54% din lichiditatea pieţei acţiunilor. Cotaţiile celor două titluri au stagnat la 0,42 lei şi respectiv 1,26 lei.

Cel mai mare pachet de acţiuni Teraplast, reprezentând 1,3% din capitalul social, a fost cedat în jurul orei 15:00, pentru 1,6 milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 0,421 lei, cu 0,24% peste ultima cotaţie de marţi.

Unii investitori au realizat tranzacţii şi cu titluri de stat, contracte futures cu activ suport pe cursul de schimb leu/euro, precum şi cu produse structurate şi unităţi de fond, în valoare cumulată de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro).

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 10,1 milioane lei (2,3 milioane euro), sumă cu 5% mai redusă decât rulajul din sesiunea anterioară, de 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Polonia şi Ungaria, care înregistrau corecţii de 0,2% şi respectiv 0,9%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau însă cu cel mult 0,9%.