Ultimele zile de foc din an pentru premier: două moţiuni de cenzură şi legea bugetului

Autor: Iulian Anghel 15.12.2010

Dacă opoziţia nu are, matematic, voturile necesare pentru demiterea Guvernul prin moţiune (îi lipsesc 24 de voturi), de cealaltă parte a baricadei Guvernul trebuie să-şi mobilizeze exemplar oamenii la votarea legii bugetului, întrucât are doar 12 voturi peste necesarul de 236 (jumătate din numărul parlamentarilor), de cât este nevoie pentru adoptarea celui mai important act normativ al unui an calendaristic.

PNL şi PSD au depus ieri o moţiune de cenzură, iar o alta va fi depusă astăzi, în urma angajării, marţi, a responsabilităţii Guvernului pe legea cadru a salarizării unitare şi pe legea salarizării bugetarilor pe 2011.

Chiar dacă Guvernul nu cade, ceea ce înseamnă că legile în cauză sunt considerate adoptate, intrarea lor în vigoare ar putea fi amânată chiar şi dincolo de 1 ianuarie, întrucât există intenţia din partea opoziţiei de a le ataca la Curtea Constituţională. Adoptarea legilor salarizării face parte din înţelegerea Guvernului cu FMI pentru eliberarea, în ianuarie, a unei tranşe de împrumut.

Moţiunile vor fi dezbătute luni, zi în care, în plenul Parlamentului, ar urma să intre şi proiectul legii bugetului pentru anul viitor.

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe 2011 vor fi dezbătute în comisiile de specialitate de mâine până duminică.

Liberalii au fost ieri vârful de lance împotriva legii bugetului. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut că legea bugetului nu are viziune şi strategie, fiind, în opinia sa, o socoteală matematică, închisă cu deficit.

Deficitul bugetului pentru 2011 ar urma să fie de 4,4% din PIB la un Produs Intern Brut estimat la 543 mld. lei (512 mld. lei estimat pentru 2010). Creşterea economică ar urma să fie de 1,5% din PIB. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să fie de 200,6 mld. lei, adică cu un minus de 24 mld. lei faţă de veniturile estimate.

Opoziţia contestă legea bugetului şi mai ales faptul că împrumutul de la FMI şi Uniunea Europeană nu a avut efecte pozitive în economie întrucât nu a fost, spune Tăriceanu, utilizat pentru relansare economică, ci pentru împiedicarea devalorizării leului şi susţinerea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Tăriceanu a afirmat că, deşi banii din împrumuturi au fost folosiţi pentru susţinerea leului, moneda naţională s-a devalorizat cu 20%, iar datoria publică a crescut de la 20% în 2008 la 30% în 2010 şi va ajunge la 40% în 2011. PNL contestă şi creşterea economică prognozată de 1,5% din PIB, Tăriceanu susţinând că analiza indicatorilor pe care este construit bugetul de anul viitor arată că, în 2011, ar putea exista o creştere economică de 0,5-1% a PIB, insuficientă însă pentru o relansare a economiei.

Liberalii au refuzat zilele trecute oferta PSD de a construi împreună un buget alternativ la cel al Guvernului, însă, în opinia fostului premier, din punctul de vedere al PNL, proiectul de buget ar trebui să fie construit în jurul a două direcţii: creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Tăriceanu a enunţat şi o serie de soluţii - capitalizarea suplimentară a CEC, a Eximbank şi a instituţiilor de garantare a creditelor, dar şi utilizarea ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea firmelor cu capital românesc. De asemenea, Tăriceanu a apreciat că este obligatorie revenirea la o TVA de 19% şi vânzarea participaţiilor statului la Petrom, Romtelecom, Romgaz sau Oltchim.

Unele dintre aceste observaţii vor fi cuprinse în amendamentele pe care PNL le va depune la buget.

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a a susţinut ieri la postul public de radio că obiectivul opoziţiei este intrarea României în derapaj - cu referire la cele două moţiuni depuse împotriva Guvernului.

Bugetul pe 2011

PIB estimat - 543 mld. lei (512 mld. lei estimat pentru 2010)
Creşterea economică - 1,5% din PIB
Ponderea veniturilor în PIB - 32,5% (32,3% estimat pentru 2010)
Ponderea cheltuielilor în PIB - 36,9% (39,1% în 2010)
Veniturile la bugetul general consolidat - 176,3 mld. lei
Cheltuielile bugetului general consolidat - 200,6 mld. lei
Deficit - 24 mld. lei (4,4% din PIB)
Venituri - 80,8 mld. lei
Cheltuieli - 108,4 mld. lei (deficit de 27,6 mld. lei)
Inflaţia - 5,3%
Şomajul - 6,9% (630.000 de şomeri la finele lui 2011, faţă de 674.000 la finele acestui an).