Critici fără precedent la adresa cancelarului german: "Un monstru teutonic al economisirii care a agravat criza în Europa"

Autor: Radu Racu 16.12.2010

Cancelarul german Angela Merkel a fost suspusă unor critici fără precedent în mandatul său, în cadrul unei şedinţe parlamentare, şeful guvernului fiind carcaterizat drept "nehotărât" şi "non-european" în faţa problemei crizei datoriilor de stat, scrie Financial Times.

După luni de critici calculate, membrii opoziţiei din partidul Social Democrat şi cei din Partidul "Verzilor" au atacat joi cancelarul german pentru stricarea reputaţiei ţării în faţa partenerilor ei europeni.

Refuzul Germaniei de a gira o majorare a pachetului financiar pentru susţinerea zonei euro, sau pentru a garanta bondurile emise din zona euro riscă să transforme Banca Centrală Europeană într-o "bancă rea", a spus Frank Walter Sterinmeier, liderul parlamanetarilor social-democraţi, şi fost vice-cancelar.

Alături de el, Jürgen Trittin, unul din liderii partidului Verde a spus despre cancelarul german că este văzută în Europa ca un "monstru teutonic al economiilor", ale cărui acţiuni au agravat criza. El a acuzat-o pe Angela Merkel de "dezorientare" şi teamă de critici din partea presei populare.

Ciocnirea a venit pe fondul înrăutăţirii perspectivei de rating a Spaniei din partea Moody's, agenţie care consideră că ibericilor le va fi forte greu să strângă 300 de miliarde de dolari pentru a plăti datoriile scadente anul viitor.

Cancelarul german Angela Merkel s-a apărat spunând că "salvarea euro" este cea mai stringentă problemă pe agenda ei şi "nimeni din Europa nu va fi abandonat"