Previziunile lui Dr. Doom pentru 2011: creştere a economiei globale de 4%

Autor: Adrian Voicu 17.12.2010

Nouriel Roubini, supranumit şi Doctor Doom pentru previziunile sale pesimiste, a declarat că se aşteaptă ca economia globală să urce cu 4% în 2011, menţionând însă că în continuare există pericole de cădere, informează The Telegraph.

Cel care a previzionat criza financiară globală a declarat că se aşteaptă ca China, India şi Brazilia să înregistreze împreună o creştere de 6,3% în 2011, faţă de economiile dezvoltate de la care se aşteaptă la un avans de doar 2,1%.

"Vestea bună legată de economiile avansate este că riscul unor reintrări în recesiune a scăzut", a spus Roubini în cadrul prezentării estimărilor Roubini Global Economics pentru 2011.

Dintre economiile avansate, Roubini previzionează pentru SUA o creştere de 2,7%, pentru Germania, un avans de 2,2% şi pentru Marea Britanie, un plus de 1,7%.

Acesta a mai spus că există încă riscul ca "ceva dezordonat să aibă loc" în zona euro. "În prezent, politica este încă de tipul 'împrumută, roagă-te şi speră că nu este vorba decât de o problemă de lichiditate şi nu una de insolvenţă'".

Măsurile de austeritate vor menţine Grecia şi Portugalia în recesiune în 2011, iar Spania va avea o creştere de 0,1%, este de părere Roubini. De asemenea, economia Irlandei, a doua care a fost salvată de ţările din zona euro, va înregistra o creştere de 1%.