Raportul la proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, adoptat de comisiile de buget-finanţe. Vedeţi aici cine câştigă şi cine pierde bani

Autori: Claudia Medrega , Iulian Anghel , Dadacus Liviu Cristinel 19.12.2010

Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au adoptat, duminică, cu 25 voturi "pentru" şi 21 voturi "împotrivă", raportul la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011, conform Mediafax.

Parlamentarii au admis, la acest proiect de lege, o serie de amendamente, unele la propunerea opoziţiei.

Bugetele propuse de Executiv pentru ministere au fost păstrate de comisiile de buget-finanţe, concesiile acceptate de titularii ministerelor şi de Ministerul Finanţelor fiind realocări între diverse capitole de cheltuieli, în interiorul sumei alocate iniţial, cum a fost cazul bugetelor Ministerului Agriculturii şi Ministerului Sănătăţii.

În 2011, comparativ cu 2010, mai mulţi bani ar urma să primească ministerele Muncii, Mediului, Agriculturii şi Transporturilor, în vreme ce la alţi ordonatori principali de credite se înregistrează tăieri de fonduri.

Astfel, bugetul Ministerului Muncii creşte de la 29,4 mld. lei la 33,6 mld. lei, care include şi bugetul de pensii.

Ministerul Agriculturii va avea la dispoziţie 11,6 mld. lei, cu 1,4 mld. de lei mai mult comparativ cu acest an (10,2 mld. lei execuţie preliminată). Ministerul Mediului va primi cu 500 mil. lei peste suma anticipată în acest an, de 1,8 mld. lei. Bugetul Ministerului Transporturilor creşte şi el uşor de la 11,53 mld. lei la 11,57 mld. lei.

La celălalt pol, o scădere importantă se înregistrează la Ministerul Sănătăţii, de la 7,1 mld. lei (execuţia preliminată în 2010) la 4,4 mld. lei, proiecţie bugetară în 2011 - reducere care înseamnă 40%. Este adevărat că bugetul iniţial al Sănătăţii, în 2010, era de 4,2 mld. lei, ceea ce ar însemna că sistemul primeşte mai mulţi bani decât se estima în bugetul iniţial de anul trecut. Creşterea bugetului în acest an de la 4,2 mld. lei iniţial la 7,1 mld. lei preliminat ar putea fi explicată prin faptul că statul şi-a plătit o serie de arierate în sistemul medical la insistenţele FMI. Scăderea poate fi şi ea argumentată prin faptul că mare parte din spitale au trecut în administraţia locală, iar banii ajung aici prin intermediul bugetelor locale.

O scădere importantă se observă şi la Ministerul Apărării - de aproape 30%, de la 6,7 mld. lei preliminat pentru 2010 la 4,7 mld. lei în 2011.

De altfel, administraţia a admis în acest an, de mai multe ori, că nu există bani pentru cumpărarea avioanelor multirol, iar bugetul nu face decât să sublinieze acest lucru. De mai puţini bani va avea parte şi diplomaţia, bugetul Ministerului Afacerilor Externe având, în 2011, alocate 530 mil. lei de la 864 mil. lei alocaţi la începutul anului (808 mil. lei, bugetul preliminat în acest an).

Cu aproape 15% a fost redus şi bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor - 9 mld. lei, faţă de 10,5 mld lei, bugetul estimat în 2010.