Retragerea GE Money, eşecul a cinci ani de investiţii

Autor: Liviu Chiru 19.12.2010

Decizia americanilor de la GE Money de a vinde participaţia minoritară pe care o mai deţineau la cele trei instituţii financiare nebancare achiziţionate integral în 2006, cât şi din cadrul GE Garanti Bank, marchează retragerea de pe piaţa locală, după cinci ani în care au investit circa 200 de milioane de euro.

Valoarea tranzacţiei prin care americanii şi-au cedat participaţiile către turcii de la Garanti Bank nu a fost făcută publică.

Atraşi de potenţialul unei pieţe care înregistra chiar şi dublări de la un an la altul, americanii au plătit în 2006 circa 140 de milioane de dolari pe cele companii financiare nebancare - Motoractive, Estima Finance (Ralfi) şi Domenia - iar în 2007 au început un proces de rebranding al businessului din România, sub umbrela GE Money. Procesul a presupus investiţii de câteva milioane de dolari.

La momentul preluării, Motoractive era cea mai mare companie independentă de leasing, iar Fondul Româno-American de Investiţii mai încercase să o vândă. Alături de GE Money au intrat în cursă 12 investitori, în finală rămânând patru.

Fondul Româno-American de Investiţii şi-a scos de şapte ori banii investiţi în afacere, preciza la acel moment Horia Manda, chief investment officer al fondului.

Tot în 2007, GE anunţa investiţii de 12 milioane de euro pentru dublarea reţelei teritoriale la 50 de unităţi, vizând o creştere cu 40% a afacerilor. Iniţial au fost aduşi americani la conducerea celor trei companii, în perioada de boom a creditării, după care americanii au plecat şi au fost promovaţi români. GE a deschis filiale Domenia Credit şi GE Money în mai multe zone din Capitală, imediat după rebranding, multe dintre acestea fiind închise în prezent.

Tot în 2007 presa turcă scria despre fuziunea subsidiarei locale a Garanti cu cele trei IFN-uri.

Americanii au avut altă strategie pentru pieţele mai dezvoltate din regiune, în Cehia, Ungaria şi Polonia deţinând bănci. De asemenea, GE Money Bank operează în Rusia.

Abia anul acesta GE şi Garanti au pus bazele unei bănci pe plan local, cu licenţă de la BNR. Americanii au adus peste 30 de milioane de euro la capitalul băncii, pentru a obţine o participaţie de 30%. Noua bancă a moştenit operaţiunile subsidiarei locale a grupului turc Garanti, iar logo-ul nu a fost modificat.

În prezent, portofoliul de credite ipotecare al Domenia a migrat în mare parte în bancă, în timp ce activitatea Ralfi, axată pe credite de consum, s-a redus extrem de mult. Este posibil ca divizia de leasing (Motoractive) să fie botezată Garanti Leasing, afirmă surse pe piaţă.

La sfârşitul anului trecut cele trei instituţii financiare nebancare aveau aproape 900 de angajaţi. În prezent acţionarul turc mai pregăteşte un val de restructurări, după ce cea mai mare parte a angajaţilor români din middle şi top management au părăsit companiile de la începutul acestui an.

Reprezentanţii Garanti Bank şi ai GE Money nu au furnizat până la închiderea ediţiei date despre numărul de angajaţi ai Motoractive, Ralfi şi Domenia la sfârşitul acestui an, însă potrivit unor surse din piaţă cea mai mare parte a angajaţilor din afara Capitalei au părăsit grupul în 2010, iar restructurarea a vizat şi mai multe departamente din sediul central al GE Money.

Prin preluarea afacerilor GE Money, turcii de la Garanti ar putea avansa şi mai mult în clasamentul activelor bancare, după ce la nouă luni urcaseră deja pe locul 14, cu 5,1 mld. lei, întrecând Credit Europe Bank. Turcii aveau o poziţie importantă în sistemul bancar la sfârşitul anilor '90, în principal prin Banca Turco-Română, care a dat faliment, dar şi prin fosta Demirbank (preluată în 2001 de UniCredit).