FMI: Măsurile bugetare aplicate de Irlanda nu sunt suficiente

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 19.12.2010

Guvernul irlandez nu-şi va realiza obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB până în 2015 dacă nu va realiza reduceri suplimentare de cheltuieli sau dacă nu va găsi noi modalităţi de a-şi spori veniturile fiscale, au declarat oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit The Wall Street Journal.

În cadrul unui raport cu privire la cererea guvernului pentru un împrumut pe trei ani de 22,5 miliarde de euro din partea FMI, economiştii acestuia au declarat de asemenea că o "erupţie dezordonată" a presiunilor financiare din Irlanda ar avea consecinţe grave asupra Spaniei, Greciei, Portugaliei, putând afecta chiar şi Statele Unite şi Marea Britanie.

"Riscul de contagiune din Irlanda este semnificativ, acesta rezultând în principal din cauza percepţiei pieţei că vulnerabilităţile Irlandei sunt asemănătoare cu cele din alte economii periferice din zona euro", se arată în raport.

Potrivit economiştilor FMI, economia irlandeză se va contracta în acest an şi va înregistra o creştere modestă începând cu anul viitor. Fondul estimează că PIB-ul irlandez va avansa cu 1% anul viitor, cu 1,9% în 2012, 2,4% în 2013 şi 3% în 2014.

Estimările FMI sunt inferioare celor ale guvernului irlandez, iar FMI se aşteaptă de asemenea ca deficitul bugetar să se situeze la 4,8% în 2015. "Ţinând cont de estimările de creştere, vor fi necesare măsuri suplimentare pe termen mediu, între 2013 şi 2015."

Datoriile guvernului irlandez ar putea atinge 125% din PIB în 2013, deşi totul va depinde de cât va costa recapitalizarea băncilor cu probleme ale ţării, se arată în raportul FMI.

Ratingul de credit al Irlandei a fost redus cu cinci trepte de către agenţia de evaluare financiară Moody's la sfârşitul săptămânii trecute, agenţia avertizând în acelaşi timp că ţara are în faţă un viitor din ce în ce mai nesigur din perspectivă economică, potrivit The Guardian. Ratingul Irlandei a fost redus de la AA2 la BAA1, menţinându-se o perspectivă "negativă" asupra Irlandei.