Bloomberg: Franţa, în pericol să piardă ratingul de top "AAA", ca urmare a crizei deficitelor bugetare din zona euro

Autor: Popescu Vlad 20.12.2010

Franţa riscă să piardă ratingul de credit "AAA", cel mai înalt acordat de agenţiile de evaluare financiară, din cauza crizei datoriilor din zona euro, care ar putea determina un val de retrogradări printre cele mai puternice state europene, potrivit unei analize Bloomberg citată de Mediafax Business.

Moody's Investors Service anunţa miercuri că ar putea reduce ratingul Spaniei din cauza unor "necesităţi substanţiale de finanţare" şi a tăiat vineri ragintul irlandei cu cinci trepte.

Totodată, Standard & Poor's evaluează totodată ratingurile Irlandei, Portugaliei şi Greciei.

Preţurile credit default swaps arată că asigurarea obligaţiunilor emise de Belgia, Franţa sau Austria este mai scumpă decât asigurarea titlurilor lansate de emitenţi cu rating mai redus de credit, precum Chile sau Cehia.

"Toate guvernele ar putea fi penalizate în următorul an. Ar fi un moment important dacă Franţa ar pierde ratingul AAA. Nu cred că probabilitatea unui downgrade este reflectată în piaţă", a declarat Toby Nangle, director de alocare active la Baring Asset Management, un fond londonez care administrează active de 46 miliarde de dolari.

Liderii Uniunii Europene au convenit săptămâna trecută să amendeze tradatele blocului comunitar astfel încât să creeze, în 2013, un mecanism permanent de soluţionare a crizeilor de datorii, pentru a pune capăt turbulenţelor care au început cu un an în urmă în Grecia. Randamentele cerute de pieţe pentru împrumutarea guvernelor din zona euro au continuat să crească în regiune chiar şi după salvarea Greciei şi Irlandei prin acorduri de ajutor extern cu UE şi FMI şi crearea unui fond de urgenţă de 1.000 miliarde de dolari. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.