Şeful Broker Cluj: Cred că şi piaţa de scobitori este mai mare decât cea de intermediere de la Bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar 20.12.2010

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, spune că piaţa autohtonă de capital trebuie să se reformeze şi crede că începutul schimbării îl va reprezenta listarea Fondului Proprietatea pe Bursă, programată pentru data de 25 ianuarie.



Pentru a tranzacţiona acţiuni ale Fondului, brokerii va trebui să-şi schimbe sistemele informatice şi de back-office, iar odată cu introducerea conturilor globale piaţa se va alinia la regulile şi instrumentele din pieţele dezvoltate, precum tranzacţii în marjă, vânzări în lipsă sau market-makeri care să asigure lichiditatea.

"Eu am făcut un calcul de curiozitate şi la 5 milioane de euro tranzacţii zilnice la Bursă piaţa de intermediere se ridică la 7 milioane de euro pe an. Cred că şi piaţa scobitorilor, piaţa chibriturilor sau a nasturilor are o dimensiune mai mare, iar aceste lucruri nu pot continua. Trebuie să avem aceleaşi reguli, instrumente ca în Occident şi să atragem emitenţi noi. Pentru noi invesiţiile în sistemul informatic şi auditare înseamnă o necesitate", a declarat Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

Firma de brokeraj a făcut de curând un prim pas în dezvoltarea pieţei devenind formator de piaţă pentru contractele futures cu activ suport pe acţiunile SIF Muntenia (SIF4) de la BVB şi spune că vrea să facă acelaşi lucru şi la Bursa din Sibiu pentru a realiza arbitraj între cele două pieţe şi a creşte lichiditatea.

Reprezentanţii societăţii spun că acest lucru este un prim pas pentru ca Broker Cluj să devină formator de piaţă pe contractele Dow Jones de la Sibiu sau BVB.

"Brokerii vor mai mulţi bani din intermediere, dar nu vor să-şi asume riscuri. Am văzut şi pe alte pieţe, când s-a schimbat sistemul la bursa din Praga pe conturi globale şi au apărut market-makerii că lichiditatea a crescut instant. Începem acest demers cu Fondul Proprietatea şi sperăm să reuşim să le introducem pentru toată piaţa", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

El a precizat că CNVM va introduce o normă în care să clarifice auditarea şi că probabil termenul final pentru realizarea lui, de 30 septembrie 2011, va fi scurtat.

"În prezent sistemele de tranzacţionare pe conturi globale ale intermediarilor sunt, cu mici excepţii, nişte improvizaţii. Este ca şi o maşină Dacia căreia i s-a schimbat bujia, s-a legat cu sârmă şi merge", a precizat Chiş.

Sistemul conturilor globale permite firmei de brokeraj să execute ordinele primite de la mai mulţi investitori printr-un singur cont (global), acţiunile fiind alocate ulterior în subconturile fiecărui client în sistemul de back-office al firmei de brokeraj. Acest sistem le va permite firmelor de brokeraj să-şi servească mai bine clienţii, dar implementarea lui este mai costisitoare, deoarece firmele de brokeraj au nevoie de un sistem informatic performant pentru a-şi minimiza riscurile.

Pentru a asigura o lichiditate consistentă pe acţiunile sau contractele futures din România casele de brokeraj au nevoie de operaţiuni de short-selling în vederea reducerii riscului pe care şi-l asumă.

De asemenea, conturile globale sunt necesare societăţii Broker Cluj pentru a putea intra de anul viitor pe activitatea de administrare a conturilor individuale cu comision de succes.

Şeful Broker Cluj spune că restructurarea din agenţiile proprii este finalizată în proporţie de 80%, iar cea din centrală undeva la 40%, iar pentru a continua este nevoie de un back-office nou pentru că multe operaţiuni care trebuie realizate automat se fac cu forţă de muncă fizică.

Firma de intermediere a devenit de curând membru al bursei din Viena şi face demersurile finale pentru a deveni membru al bursei Eurex din Paris pentru tranzacţionarea de certificate CO2. Anul viitor, Broker Cluj intenţionează să devină membru şi al bursei din Varşovia. "Ambiţiile sunt foarte mari, dorim să devenim prima casă de brokeraj din România, să ne păstrăm independenţa. Considerăm că putem merge încă aşa şi afilierea la un grup financiar puternic probabil va fi necesară în următorii 5 ani", spune Chiş.

El a precizat că firma de brokeraj a reintrat pe pierdere la nivel operaţional în ultimele luni după ce în iunie valoarea intermedierilor de acţiuni s-a redus brusc la jumătate, iar mai apoi cu încă 20%.

Totodată, din cauza reevaluării la final de an a activelor din portofoliul de acţiuni pe care Broker Cluj îl deţine la Bursă firma va înregistra provizioane astfel că profitul este estimat să coboare la ceva mai mult de jumătate faţă de nivelul bugetat pentru acest an, respectiv un câştig net de circa 8,1 mil. lei. În primele 11 luni din acest an Broker Cluj a realizat un profit net de 8 mil. lei.

La începutul anului conducerea societăţii spunea că s-a concentrat pe achiziţia de SIF-uri, iar indicele BET-FI s-a depreciat până în prezent cu 14% de la finele anului precedent.