Chinezii se oferă să ajute Europa să treacă de criza datoriilor

Autor: Gabriel Razi 21.12.2010

Europa a primit un vot de încredere de la oficialii chinezi care au declarat că liderii politici de pe continent au luat măsuri potrivite pentru a rezolva criza datoriilor şi că guvernul de la Beijing va continua să cumpere obligaţiuni ale statelor europene.


Euro s-a apreciat după ce investitorii au spe­culat că drept urmare a acestui anunţ, chinezii vor investi mai mult în Europa, dar creşterea s-a inversat după ce agenţia americană de rating Moody's a anunţat că a pus ratingul Portugaliei sub su­pra­ve­ghere cu posibilitatea de a-l reduce pe viitor cu două trepte. Agenţiile de rating americane au fost acuzate voalat de către oficialii europeni că exacerbează criza din Europa prin scăderea ratingurilor celor mai slabe ţări de pe continent.

Euro a scăzut de la 1,32 dolari la 1,3134 dolari pe o piaţă cu o activitate redusă din cauza apropierii vacanţei de sărbători, ceea ce face ca orice variaţie să fie mai mare, notează The Wall Street Journal.

"Reafirmarea susţinerii din partea chinezilor este un cadou frumos de Crăciun pentru euro dacă su­por­tul primit de la asiatici va continua şi anul viitor", crede Kurt Magnus, directorul executiv al Nomura Holdings.

Vor să vină în Europa cu investiţii

Vicepremierul chinez Wang Qishan şi-a ma­ni­festat intenţia ca în viitorul apropiat relaţiile co­merciale bilaterale dintre China şi Uniunea Euro­peană să se intensifice prin demararea mai multor proiecte de investiţii majore mai ales în infrastructură, aviaţie sau energie regenerabilă.

"Statele membre ale UE au făcut paşi importanţi pentru a stopa criza. Noi sperăm că aceste măsuri vor avea rezultate şi vor duce la o recuperare sustenabilă a economiilor europene", spune vicepremierul Wang Qishan.

Uniunea Europeană este principalul partener co­mercial al Chinei, iar statul asiatic este la rândul lui a doua piaţă de export pentru produsele europene. În pri­mele 11 luni ale acestui an, relaţiile comerciale dintre China şi Europa s-au intensificat cu 33%, cres­când de la 433 de miliarde de dolari (329 mld. euro) până la 575 de miliarde de dolari (437 miliarde de euro).

Liderii chinezi, care beneficiază de confortul rezervelor de stat evaluate la 2.650 de miliarde de dolari, au ţinut să reamintească în mai multe rânduri pe parcursul acestui an că statul chinez este alături de partenerii europeni.

Promisiuni de la Beijing

Premierul Wen Jiabao a subliniat, cu ocazia vizitelor în ţările europene, că statul chinez rămâne alături de ţările europene în delicatele momente ge­ne­rate de criza datoriilor suverane care a clătinat din temelii stabilitatea continentului. În vară, Jiabao a sus­ţinut în cadrul unei vizite pe care a făcut-o la Atena că obli­gaţiunile greceşti vor fi cum­părate de China odată ce Atena va decide să emită astfel de titluri. Recent, mi­nistrul portughez de finanţe s-a deplasat la Beijing pentru a convinge liderii chinezi să cumpere obli­ga­ţiuni emise de Lisabona.

Totuşi, ministrul chinez al comerţului Chen Deming a îndemnat la moderaţie, spunând că statul chinez urmăreşte cu atenţie măsurile anticriză europene şi eficienţa acestora.

"Acordăm o atenţie deosebită crizei din Europa pentru a vedea dacă aceasta poate fi ţinută sub con­trol şi dacă acest lucru se va întâmpla în primul tri­mes­tru al anului viitor. Vrem să vedem dacă consensul la care ajung liderii europeni poate fi transpus în practică", crede ministrul Chen Deming.