Terapia s-a decis: face o fabrică de 38 de milioane de euro la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 21.12.2010

Producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy, deţinut de grupul indian Ranbaxy, intenţionează să demareze în 2013 construirea unei noi facilităţi de producţie a medica­men­telor în Cluj-Napoca, investiţia ridicându-se la 50 mil. dolari (circa 38 mil. euro).

Proiectul de tip greenfield va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 6 hectare de teren aflată în proprietatea companiei clujene, iar construirea fabricii va dura aproximativ un an de zile.

Terapia intenţionează să demareze producţia în noua unitate în anul 2014, astfel că până la finele lui 2015 capacităţile de producţie ale companiei să crească cu peste 50%. Medicamentele care se vor produce în noua unitate vor fi pentru bolnavii cu cancer, HIV-SIDA sau boli cardiovasculare.

Totodată, Terapia are în plan să angajeze în următorii trei ani între 200 şi 300 de persoane, în prezent compania dispunând de 800 de angajaţi.

"Dispunem la Cluj de un teren de 16 hectare, iar intenţia noastră este să scoatem la vânzare o suprafaţă de 9 hectare, iar pe restul terenului să dezvoltăm o investiţie greenfield, ce presupune construirea unei noi facilităţi de producţie. Acest proiect va duce la creşterea cu peste 50% a capacităţii noastre de producţie şi la angajarea a 200-300 de persoane. Dacă în prezent producem anual 2 miliarde de cutii de produse finite, peste cinci ani ne-am propus să ajungem la o capacitate de 3 miliarde de cutii", a declarat pentru ZF Transilvania Dragoş Damian, director general al Terapia Ranbaxy.

Într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută, Damian spunea că o investiţie într-o capacitate de producţie va depinde de realiza­rea unui plan de afaceri şi că "rămâne de văzut dacă lucrurile vor evolua atât de optimist".

Directorul Terapia spune că noua fabrică de medicamente din Cluj va dispune de tehnologie nouă şi nu vor fi transferate capacităţi de producţie din India sau Japonia, ţările din care provin acţionarii companiei clujene. Totodată, Damian a mai precizat că investiţiile în domeniul farma se amortizează într-un interval de câţiva ani de zile. Damian nu a oferit informaţii suplimentare despre prove­nienţa fondurilor necesare dezvoltării acestui proiect.

Piaţa de medicamente se ridică anual la aproape 2 mld. euro, iar cei mai mari produ­cători locali sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, Labormed, Gedeon Richter, Biofarm.

Plus 20%

Compania a realizat în acest an o creştere a vânzărilor pe piaţa internă cu 20% faţă de 2009, până la circa 350 mil. lei (83 mil. euro). Pentru anul 2011 conducerea Terapia şi-a bugetat o creştere a afacerilor pe piaţa locală cu 15% faţă de anul în curs. Totodată, producătorul a înregistrat anul acesta vânzări de 15 mil. euro la export, nivel dublu comparativ cu estimările iniţiale.