Gigantul Ernst & Young este acuzat că a ascuns dezastrul din conturile băncii Lehman Brothers

Autor: Catalina Apostoiu 22.12.2010

În cadrul celui mai amplu caz lansat împotriva unei firme de contabilitate în ultimul deceniu, Andrew Cuomo, procurorul general al New York-ului, acuză gigantul din domeniul contabilităţii Ernst & Young de a fi ajutat banca de investiţii Lehman Brothers să-şi ascundă situaţia financiară reală timp de mai mult de şapte ani, colectând în acest timp comisioane în valoare de peste 150 de milioane de dolari din partea firmei, scrie The Wall Street Journal.

Prăbuşirea Lehman este cel mai mare faliment din istoria corporatistă a Statelor Unite şi evenimentul care a generat cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii.

Cele două firme newyorkeze au colaborat din anul 2001 până la prăbuşirea Lehman în anul 2008. Conform acuzaţiilor, firmele au recurs la o practică de contabilitate denumită Repo 105, ce presupune transferarea temporară a banilor în afara bilanţului, pentru a face Lehman să pară mai solidă decât era în realitate.

Oficialii Ernst & Young au declarat că nu există "nicio bază reală sau legală" de formulare a unor acuzaţii împotriva firmei şi că aceasta se va apăra cu fermitate împotriva acuzaţiilor formulate de Cuomo.

Documentele depuse în acest caz descriu o relaţie apropiată între importanta firmă de contabilitate şi Lehman. În cea mai mare parte a perioadei de şapte ani în care cele două firme au colaborat, doi dintre directorii financiari ai Lehman erau foşti angajaţi ai Ernst.

Relaţia dintre Lehman şi Ernst era una profitabilă şi a devenit şi mai profitabilă pentru firma de contabilitate în condiţiile în care businessul Lehman s-a dezvoltat puternic în anii când a recurs la practicile Repo 105.

În deceniul de dinaintea prăbuşirii băncii, Ernst a câştigat peste 185 de milioane de dolari din comisioane de audit şi alte comisioane plătite de Lehman, potrivit rapoartelor. În anul fiscal 2007, ultimul an complet înainte de falimentul Lehman, firma era cel de-al optulea mare client american al Ernst.

Cu asemenea comisioane, partenerii unei firme de audit "sunt extrem de preocupaţi să nu piardă un client important", declară Lynn Turner, fost contabil-şef în cadrul SEC, organismul care supraveghează piaţa de capital americană.

Afacerea Lehman este cea mai recentă şi mai gravă dintr-o serie de probleme cu care s-a confruntat Ernst în ultimii ani. SEC a interzis firmei în 2004 să accepte clienţi noi pentru audit din rândul companiilor publice timp de şase luni, de exemplu.

În cazul Lehman, practica Repo 105 devenise atât de utilizată, încât temerile exprimate de un executiv al Lehman şi un auditor al Ernst au fost total ignorate.

Procurorul general al New Yorkului doreşte ca Ernst & Young să returneze statului newyorkez cele peste 150 de milioane de dolari obţinute de la Lehman sub formă de comisioane şi să plătească daune investitorilor.

Observatorii sugerează că cele două părţi ar putea ajunge la un acord în afara curţii, neangajându-se într-o bătălie costisitoare şi de durată în instanţă, potrivit BBC News.