În două zile s-au vândut acţiuni FP cât într-o lună

Autor: Roxana Pricop 22.12.2010

Investitorii, brokerii şi foştii proprietari au luat cu asalt sediul Depozitarului Central luni şi marţi, ultimele două zile în care a mai fost posibil transferul acţiunilor Fondului Proprietatea pe piaţa "gri", fiind încheiate sute de tranzacţii, potrivit unor surse apropiate Fondului. De acum înainte, miza se mută pe piaţa dosarelor de despăgubire.

Săptămâna trecută, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, a anunţat că până cel târziu 22 decembrie vor fi suspendate tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea realizate direct la Depozitarul Central. Tranzacţiile se vor relua începând din 25 ianuarie, când Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile unei pieţe reglementate, transparentă şi cu o referinţă publică a preţului acţiunii, altfel spus, "opusul" pieţei unde s-au tranzacţionat acţiunile FP din martie 2008 până pe 22 decembrie 2010.

Anunţul Comisiei a crescut şi mai mult interesul pentru acţiunile Fondului. Unii dintre foştii proprietari au profitat de ultimele zile de tranzacţionare pentru a vinde din acţiuni şi a face rost de bani de sărbători, brokerii au cumpărat fie în nume propriu, fie pentru clienţi, în timp ce investitorii au profitat de ocazie pentru a investi, sperând că vor marca profit atunci când Fondul se va lista la Bursă. Astfel că în zilele de 20 şi 21 decembrie au fost încheiate "sute de tranzacţii", potrivit unor surse apropiate Fondului. Nivelul de tranzacţii înregistrat este un record, având în vedere că luna în noiembrie au fost încheiate 391 de tranzacţii, fiind una dintre cele mai active perioade de la instalarea noului administrator. Deşi au fost multe tranzacţii, preţul acţiunii nu a înregistrat o variaţie puternică, variind în jurul valorilor de 0,45-0,5 lei/titlu, potrivit informaţiilor obţinute de ZF de la persoane implicate în tranzacţii.

"Am vâdut din acţiunile pe care le deţin la începutul acestei săptămâni pentru că nu vreau să risc şi nu sunt un speculator care să stea să urmărească dacă va creşte sau va scădea preţul acţiunii înainte de listare. Banii obţinuţi sunt destinaţi cheltuielilor personale", a spus Petru Brânză, care a primit acţiunile la Fond în urma unei asocieri cu un fost proprietar în procesul de despăgubire.

Un alt acţionar, fost proprietar, a fost marţi, 21 decembrie, să se intereseze care sunt preţurile oferite pentru acţiunile Fondului în faţă la Depozitarul Central.

"Până la urmă nu am vândut pentru că preţurile de 0,45-0,47 lei/titlu sunt mici. Aştept să se listeze Fondul. Pe de o parte mă bucur că s-a oprit tranzacţionarea pe piaţa gri pentru că mulţi au beneficiat de nevoile financiare şi neştiinţa unor bătrâni", a spus el.

Paralel cu piaţa gri a acţiunilor FP s-a dezvoltat piaţa dosarelor de despăgubire înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) unde se "tranzacţionează" sute de dosare pe an. Această piaţa nu a fost afectată de suspendarea tranzacţiilor şi va oferi în continuare o poartă de intrare pentru investitori înainte de listarea Fondului.

Principalul motiv pentru care foştii proprietari îşi vând dosarele de despăgubire sunt anii de aşteptare şi nenumăratele vizite la ANRP fără nicio rezolvare. În mod surprinzător, odată ce intră în posesia speculatorilor, noile dosare îşi găsesc rapid rezolvare la ANRP, iar cei care le-au cumpărat primesc acţiuni la Proprietatea deşi nu au nicio legătură cu procesul de despăgubire.