Ce mai rămâne din Ordonanţa 50? Dispare şi obligaţia băncilor de a refinanţa creditele vechi la preţurile actuale

Autor: Alexandru Moise 22.12.2010

Partidele din coaliţie au renunţat la amendamentul votat de Comisia de buget, finanţe şi bănci care obliga băncile să refinanţeze fără costuri, în condiţiile ofertei curente de creditare, împrumuturile în derulare, prevedere aplicabilă pentru maxim 4,5 milioane persoane, potrivit unor surse guvernamentale.

"Ministrul finanţelor a arătat, pe scurt, în Guvern, în contextul prezentării scrisorii suplimentare cu FMI, evoluţia discuţiilor şi forma amendamentelor convenite la OUG 50, precizând că decizia este de a nu aplica prevederile şi pentru creditele vechi. Membrii Guvernului au căzut de acord să susţină în Parlament amendamentele promovate de către deputaţii din coaliţie", au declarat surse guvernamentale.

Potrivit surselor, băncile vor fi obligate doar să analizeze solicitările de refinanţare ale clienţilor proprii, dar decizia va rămâne la latitudinea instituţiei de credit, în funcţie de normele interne. Totuşi, PSD şi PNL au anunţat că vor vota pentru menţinerea obligaţiei băncilor de a refinanţa creditele vechi la preţurile actuale.

Decizia coaliţiei se pare că a fost luată la insistenţele Băncii Naţionale a României, care nu a fost de acord ca instituţiile de credit să refinanţeze automat creditele vechi în noile condiţii oferite de bănci.

BNR a dat publicităţii mai multe simulări privind eventuale pierderi provocate băncilor prin recalcularea dobânzilor la creditele în derulare cu rate variabile în funcţie de indici de referinţă (ROBOR, EURIBOR, LIBOR), ultima analiză fiind realizată chiar la solicitarea şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Scăderea dobânzilor ar fi dus la venituri neîncasate consistente, dar mişcarea naturală de compensare din partea băncilor ar fi fost reducerea automată a dobânzilor la depozite. Această ipoteză nu a fost luată în calcul de banca centrală, ceea ce arată inconsistenţa poziţiei faţă de OUG 50/2010, întrucât în alte discuţii reprezentanţii BNR, inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu, au pledat pentru dobânzi mai mici la depozite, cel puţin în corelaţie cu rata dobânzii de politică monetară.

Votul asupra OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru populaţie a fost amânat pentru şedinţa Camerei Deputaţilor de joi.

După dezbaterile generale asupra OUG 50, care au avut loc luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a propus ca discuţia pe articole şi votul final să fie amânate pentru joi, având în vedere consistenţa ordonanţei.

Cu toate acestea, partidele din arcul guvernamental intenţionau să propună devansarea termenului, astfel ca legea de aprobare a OUG 50 să fie dezbătută miercuri seară, după adoptarea Legii bugetului pe 2011.

La dezbaterile generale de luni, PNL şi PSD au susţinut varianta iniţială a ordonanţei, arătând că, dacă vor fi acceptate modificările făcute în Comisia de buget, nu vor vota legea.

După mai mult de o lună de discuţii în Comisia de buget, finanţe şi bănci, PDL a depus un amendament prin care cele mai importante prevederi ale OUG 50 nu se mai aplică creditelor în derulare contractate de populaţie, respectiv pentru 4,5 milioane de persoane.

Amendamentul prevedea, însă, ca soluţie compensatorie, că debitorii care nu au avut restanţe mai mari de 45 de zile vor beneficia, dacă solicită refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, de toate condiţiile noii oferte privind împrumuturile, nu vor plăti comision de analiză a dosarului şi nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garanţiilor.