Trezoreria reuşeşte să se împrumute mai ieftin pe final de an

Autor: Ciprian Botea 22.12.2010

Statul a plătit mai puţin pentru banii împrumutaţi în ultimele săptămâni, băncile acceptând randamente mai mici în condiţiile în care se confruntă cu un exces de lichiditate pe termen scurt şi în ciuda faptului că în vară cereau dobânzi mai mari invocând riscul de ţară.

"Scăderea randamentelor titlurilor de stat este o mişcare normală deoarece lichiditatea pe termen scurt este excesivă şi în paralel putem observa o aşezare a perspectivelor pe termen lung ale ţării", spune Dorin Badea, şeful Trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.

Ultimele licitaţii organizate de Finanţe au fost mult suprasubscrise, apetitul băncilor pentru finanţarea statului revenind pe măsură ce dobânzile interbancare au scăzut ca rezultat al politicii BNR de a lăsa mai mulţi bani în piaţă.

"De aproximativ o lună există o tendinţă, încă timidă ce e drept, de scădere a dobânzilor la şase luni şi chiar un an. Ultima licitaţie la titluri de stat cu scadenţă la 12 luni pare să confirme o tendinţă similară", comentează Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.