Transelectrica şi o companie letonă, cele mai expuse la riscul valutar din sectorul energetic al ECE

Autor: Oncu Marius Gheorghe 23.12.2010

Transelectrica şi Latvenergo Letonia sunt cele mai vulnerabile companii energetice din Europa Centrală şi de Est (ECE) la riscuri de curs valutar, întrucât nu sunt protejate prin instrumente financiare de hedging, potrivit unui raport al agenţiei de rating Moody's citat de Mediafax Business.

"O eventuală depreciere a monedelor locale în cazul celor două companii ar conduce la o creştere semnificativă datoriilor, care, împreună cu avansul cheltuielilor cu dobânzile, ar agrava situaţia îndatorării şi ar pune presiune asupra ratingului", afirmă, în raport, Richard Miratsky, vicepreşedinte la agenţia financiară.

Hidroelectrica se află înt-o situaţie mai bună, fiind protejată de scadenţa la termen lung a datoriilor.

În cazul Latvenergo, latul leton are un curs fix faţă de euro, iar riscurile valutare depind de renunţarea la această cotaţie, situaţie puţin probabilă pe termen scurt, notează Moody's.

Companiile energetice din regiune se vor confrunta cu presiuni financiare pe termen mediu, în contextul unei recuperări modeste a preţurilor scăzute şi cererii reduse. În plus, liberalizarea graduală a pieţelor electricităţii şi gazelor naturale expune companiile de utilităţi din Europa Centrală şi de Est la creşterea competiţiei, fluctuaţii în preţul energiei şi reducerea cotei de piaţă. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.