Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autori: Andreea Mioara Neferu , Alexandru Matei 23.12.2010

Raiffeisen Bank International, al treilea mare creditor din Europa de Est, a anunţat că a depus o ofertă pentru achiziţionarea unui pachet majoritar în cadrul Polbank EFG, tranzacţie care ar spori prezenţa băncii austriece în Polonia, scrie Bloomberg.

Interesul antreprenorilor cehi în ceea ce priveşte achiziţionarea de companii străine a înregistrat mai mult de o dublare în 2010 comparativ cu anul trecut, cele mai vizate locuri fiind Cipru, Insulele Seychelles şi Insulele Virgine Britanice, cu un regim fiscal mai avantajos, scrie Prague Daily Monitor.

Atrium European Real Estate a achiziţionat centrul comercial Promenada din Varşovia de la Carpathian în schimbul a 169,5 milioane de euro, potrivit Warsaw Business Journal. În urma tranzacţiei, Atrium va deţine 19 proprietăţi în Polonia.

Bancherii bulgari îşi vor vedea plata a cel puţin 40% din bonusuri amânată pe o perioadă de peste trei ani, în linie cu o nouă reglementare a băncii naţionale a Bulgariei privitoare la condiţiile de remunerare în cadrul entităţilor financiare locale, anunţă The Sofia Echo.

Compania de stat bulgară BDZ din sectorul transportului feroviar va investi 64,5 milioane de leva (32,9 milioane de euro) pentru achiziţia de noi vagoane ce urmează a-i fi livrate din Turcia, potrivit The Sofia Echo.

OMV, cea mai mare companie petrolieră din Europa Centrală, a finalizat achiziţia de 1,3 miliarde de dolari a unei participaţii de 54% în cadrul companiei Petrol Ofisi din Turcia, scrie Bloomberg. Tranzacţia urcă deţinerea OMV în compania turcă la 96%.

Negocierile dintre oficialii maghiari şi cei ruşi privitoare la participaţia de 21,2% deţinută de compania rusă Surgutneftegaz în cadrul Mol, cea mai mare companie de rafinare a Ungariei, decurg mai lent decât cele legate de alte probleme, cum ar fi "un pachet de cooperare în domeniul energiei", a anunţat ministrul maghiar al dezvoltării Tamas Felleghi, citat de Bloomberg.

Intrarea Ungariei în zona euro pare puţin probabilă înainte de sfârşitul acestui deceniu, a declarat primul-ministru maghiar Viktor Orban, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Ungaria nu are în prezent o ţintă oficială de aderare la zona euro.

Retailerul britanic Tesco a cumpărat în Cehia 128 de magazine ale lanţurilor Zabka şi Koruna pentru 1,02 mld. coroane cehe (40 mil. euro) de la fondul de investiţii Penta Investments, scrie Bloomberg. Alexandru Matei