Guvernul va încheia anul în deficitul bugetar de 6,8% din PIB convenit cu FMI, estimează un oficial guvernamental

Autor: Sorin Pâslaru 28.12.2010

Guvernul va încheia anul cu deficitul bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional, de 6,8% din PIB, chiar dacă deficitul pe primele 11 luni a fost doar de 5,2%, pentru că sunt necesare cheltuieli suplimentare la sfârşit de an pentru plata arieratelor către companii private, au spus surse oficiale. Aceasta înseamnă cheltuieli de circa 1,6% din PIB în decembrie, adică 1,9 mld. euro.

"Deficitul bugetar va fi în ţintă., nu mai mic. Sunt creanţe care apar de peste tot, şi de la investiţii începute în 1970. Aici va fi folosită cea mai mare parte a banilor - pentru plata datoriilor către firmele private", au spus sursele citate.

În fiecare lună decembrie din ultimii ani, guvernul a trebuit să accepte majorarea deficitului şi cheltuieli mai mari decât în cursul anului mai ales pe baza facturilor prezentate la plată de către administraţiile locale.

Cea mai mare creştere de cheltuieli a avut loc la sfârşitul anului 2008, când deficitul bugetar a ajuns în doar două luni la 5% din PIB, deşi bugetul era pe excedent la sfârşitul lunii octombrie.

Pentru 2011, guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB, adică cu 2,4% din PIB, ceea ce înseamnă o restrângere drastică de cheltuieli, iar o eventuală economie de 0,5% din PIB la deficitul negociat cu FMI pentru 20110 ar fi dat un spaţiu de manevră pentru anul următor.

Menţinerea deficitului bugetar în parametrii asumaţi cu FMI este obiectivul numărul 1 al guvernului, în condiţiile în care state mai puternice din Vest precum Spania sau Portugalia au ajuns să plătească 5,5% şi respectiv 6,5% dobândă pentru a se împrumuta pe 10 ani în euro din cauza pierderii credibilităţii. România s-a împrumutat ultima dată în euro pe pieţele externe, în martie 2010, la 5,18%, pe cinci ani, iar în această toamnă a împrumutat 1,3 miliarde de euro de pe plan local pe 3 ani la o dobândă de 4,8%.