Ultima listare din 2010: iFond Gold intră la tranzacţionare pe Bursă pe 30 decembrie

Autor: Andrei Chirileasa 29.12.2010

Titlurile fondului de investiţii închis iFond Gold (IFG), administrat de Intercapital Investment Management, vor intra la tranzacţionare pe Bursă în ultima şedinţă a anului, din 30 decembrie, după ce a primit luni avizul Consiliului de Administraţie al BVB.

Fondul a strâns 4,01 mil. lei (935.000 de euro) de la investitorii de pe Bursă prin oferta publică iniţială (IPO) derulată în luna noiembrie, bani pe care şi-a propus să-i investească în companii din sectorul producerii aurului, în principal Gabriel Resources şi European Goldfields, care deţin proiecte aurifere în România.

Intercapital Investment Management, firma de administrare a investiţiilor deţinută de firma de brokeraj Intercapital Invest, a mai listat în acest an la Bursă un fond de investiţii, iFond Financial, care investeşte preponderent în acţiuni Fondul Proprietatea (FP). iFond Financial (IFR) a strâns în luna august peste 8 mil. lei de la investitori.

Apropierea listării FP a urcat titlurile IFR la un maxim istoric de 240,6 lei, cu 20% peste preţul din ofertă.

Prima listare din acest an pe Bursă a fost tot a unui fond de investiţii, OTP Green Energy (GRE), administrat de OTP Asset Management. Fondul ale cărui randamente sunt corelate cu evoluţia unor companii europene din domeniul energiei regenerabile, a pierdut însă circa 17% faţă de preţul din ofertă, deşi administratorul garantează nu doar investiţia iniţială, ci şi un randament de 12% la maturitate (iunie 2013).

Exceptând companiile transferate de pe piaţa RASDAQ, singura listare a unei companii pe Bursă a fost în acest an chiar listarea acţiunilor BVB, operaţiune intermediată tot de Intercapital Invest.