Bancherii români spun adio primelor mari platite anual. BNR cere băncilor ca bonusurile să fie plătite în 3-5 ani în funcţie de cum merge banca

Autor: Alexandra Chelu 30.12.2010

Băncile vor fi obligate să amâne plata a minim 40% din remuneraţiile variabile ale unor bancheri pentru cel puţin 3-5 ani şi să acorde minim 50% din remuneraţiile variabile în acţiuni sau titluri ale instituţiei sau alte instrumente în afara numerarului, potrivit unui regulament BNR citat de Mediafax Business.

Banca centrală a emis un regulament pentru modificarea regulamentului 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora, care intră în vigoare la finele acestui an.

BNR arată că instituţiile de credit trebuie să respecte mai multe principii la stabilirea şi aplicarea politicilor de remunerare totală, inclusiv a salariilor şi beneficiilor discreţionare de tipul pensiilor, pentru "categoriile de personal ale căror activităţi profesionale au un impact semnificativ asupra profilului de risc al instituţiilor de credit, incluzând membrii organelor cu funcţie de conducere, personalul care expune instituţia de credit unor riscuri, personalul aferent funcţiilor sistemului de control intern şi orice angajat care primeşte o remuneraţie totală ce conduce la încadrarea acestuia în aceeaşi categorie de remuneraţie cu cea a membrilor organelor cu funcţie de conducere şi a personalului care expune instituţia de credit unor riscuri".

Prin principiile impuse la stabilirea politicilor de remunerare se numără faptul că "o parte substanţială şi care reprezintă, în toate cazurile, cel puţin 40% din componenta de remuneraţie variabilă, este amânată pe o perioadă de cel puţin 3-5 ani şi este corelată în mod adecvat cu natura activităţii, riscurile acesteia şi activităţile personalului în cauză".

Banca centrală obligă la amânarea a minim 60% din plăţi în cazul unei componente a remuneraţiei variabile "în sumă deosebit de mare". Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.