Acţionarii Carpatica au mai adus 8,3 mil. euro la capital, 56% din suma propusă

Autor: Andrei Chirileasa 02.01.2011

Acţionarii Băncii Carpatica din Sibiu (BCC) au subscris acţiuni în valoare de 35,7 mil. lei (8,3 mil. euro) în cadrul majorării de capital derulată în ultimele două luni. Numărul de acţiuni subscrise reprezintă 56% din totalul acţiunilor emise în cadrul majorării.

Restul de acţiuni vor fi scoase la vânzare de bancă prin intermediul unei oferte de vânzare dedicată investitorilor calificaţi. Banca speră să mai strângă astfel circa 27,8 mil. lei (6,48 mil. euro). Acţiunile vor fi vândute la un preţ de 0,1001 lei, peste cotaţia de pe Bursă, de 0,08 lei.

Banca Carpatica este controlată în proporţie de 40% de umul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu, alte două persoane fizice, Corneliu Tănase şi Alin Albu, deţinând câte 10%.

Carpatica a mai strâns în acest an de la acţionari 50,8 mil. lei (11,8 mil. euro). Astfel, sumele totale aduse de acţionari la capitalul băncii de la începutul anului se ridică la 20 mil. euro. Majorările de capital au fost necesare pentru menţinerea indicatorilor de solvabilitate ai băncii în parametrii ceruţi de Banca Naţională, în condiţiile în care creditele neperformante i-au adus băncii pierderi de 115 mil. lei (27 mil. euro) în primele nouă luni ale anului.

Capitalizarea Băncii Carpatica este în prezent de circa 52 mil. euro.