Comisioane mai mici pentru plăţile de mare valoare

Autor: Liviu Chiru 03.01.2011

Banca Naţională a redus comisionul aplicat pentru decontarea plăţilor urgente sau de valoare mare (peste 50.000 de lei) prin sistemul ReGIS cu 26 de bani, sau 4%, până la 6,26 lei pe operaţiune.

Sistemul ReGIS asigură decontarea în timp real a tranzacţiilor pentru băncile comerciale sau Trezoreria Statului şi este principala componentă a Sistemului Electronic de Plăţi. Comisioanele percepute sunt plătite direct de instituţiile participante, însă ajung să fie reflectate în costurile percepute clientului final.

De la momentul intrării în funcţiune a ReGis, în anul 2005, comisioanele au fost reduse cu 72%, de la 22,5 lei pe operaţiune, potrivit reprezentanţilor BNR.

Sistemul Electronic de Plăţi este operat de Transfond, o societate pe acţiuni controlată de BNR, cu 33% din acţiuni, şi mai multe bănci comerciale locale.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Transfond este Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, în timp ce postul de director general este ocupat de Emil Iota Ghizari, fost prim-viceguvernator al BNR.

Pe lângă ReGis, în componenţa Sistemul Electronic de Plăţi mai intră şi Casa de Compensare Automată (SENT), care asigură procesarea şi compensarea plăţilor de sub 50.000 de lei, precum şi sistemul de depozitare şi decontare a titlurilor de stat (SaFir). Spre exemplu, sistemul SENT asigură compensarea plăţilor interbancare, iar decontarea se face în trei şedinţe pe parcursul zilei, prin intermediul sistemului ReGis.

Totodată, sistemul Regis asigură decontarea tranzacţiilor şi pentru sistemul de compensare-decontare şi registru al Bursei de Valori Bucureşti (RoClear), pentru DSClear (sistemul de compensare - decontare şi depozitare al Bursei de la Sibiu), dar şi pentru organizaţiile de carduri MasterCard şi Visa.

În ultimii ani Transfond a încercat să îşi extindă aria de servicii, intrând pe nişa arhivării electronice, în timp ce pe segmentul de carduri a dezvoltat o linie telefonică de urgenţă, la care clienţii pot apela pentru blocarea cardurilor pierdute sau furate.