Care sunt pariurile bancherilor pentru cursul leu/euro în 2011

Autori: Liviu Chiru , Razvan Voican 03.01.2011

Actorii de pe piaţa valutară, unde se tranzacţionează anual aproape 400 de miliarde de euro, spun că euro va rămâne aproape de nivelul de 4,2 lei şi anul acesta.



Euro va rămâne peste nivelul de 4,2 lei cel puţin până în martie, chiar dacă leul a început anul cu o apreciere surprinză toare de 2 bani până la 4,27 lei/euro. Cursul înregistrase doar oscilaţ ii foarte mărunte în jurul palierului de 4,3 lei pentru un euro în ultima parte a anului 2010.

Abia spre sfârşitul anului se va putea vedea un leu uşor mai puternic, însă până atunci rămân importante semne de întrebare, consideră experţii care au răspuns solicitării ZF de a furniza o proiecţ ie privind evoluţia euro pe parcursul lui 2011.

În 2010 acest nivel de curs a ajutat exporturile să crească cu ritmuri de aproape 30%, însă anul acesta provocările sunt importante, având în vedere că cererea pe pieţele externe va fi afectată de măsurile de austeritate luate de majoritatea statelor europene.

Pe de altă parte, nivelul actual al cursului este usturător pentru cei care s-au împrumutat în valută în 2007 şi 2008, când euro era cu 20% mai jos, iar dificultăţ ile lor se văd în creşterea tot mai rapidă a restanţelor.

Claudiu Cercel, vicepreşedinte executiv responsabil cu pieţele financiare la BRD, vede euro la 4,25 lei la sfârşitul primului trimestru. Pentru restul anului el anticipează o tendinţă de apreciere uşoară a monedei naţionale, astfel că pe final de an se aşteaptă la 4,20 lei/euro.

Doar uşor mai optimiş ti, analiştii BCR anticipau în decembrie că euro va fluctua anul acesta între 4,1 şi 4,3 lei, un coridor doar uşor mai îngust decât cel consemnat în 2010. Leul a început cu dreptul anul 2011, în registrând o apreciere considerabilă - cotaţiile au coborât de la 4,28 lei/euro, în ultima şedinţă de tranzacţionare din decembrie, la 4,26 lei/euro.

Banca Naţională a calculat un curs de 4,2698 lei pentru un euro, cu 1,5 bani, sau 0,35%, sub nivelul precedent.

Totuşi, analiştii spun că este prea devreme să vorbim despre o tendinţă consistentă de întărire.

Cristian Sporiş, şeful trezoreriei Raiffeisen Bank, consideră că este de aşteptat un curs stabil în 2011. El crede că am putea vedea oscilaţii într-o bandă îngustă de plus/minus 2%. Aceasta înseamnă că euro ar rămâne în intervalul 4,2-4,4 lei.

Cititorii ZF care au votat în cadrul unui sondaj pe www.zf.ro se arată de asemenea rezervaţi faţă de posibilitatea unei aprecieri semnificative a leului. Aproape 36% dintre cei care au votat consideră că euro va rămâne în intervalul 4,2-4,4 lei anul acesta, în timp ce aproape 35% văd cursul uşor mai jos, între 4 şi 4,2 lei/euro.

Doar puţin peste 12% consideră că leul s-ar putea întări la un curs de mai mic de 4 lei/euro, în timp ce 16% se aşteaptă ca euro să urce peste 4,4 lei. În cadrul sondajului au votat aproape 1.300 de cititori.

"În lumina comentariilor oficialilor Băncii Naţionale, scenariul unei deprecieri permise a leului pentru potenţarea competitivităţii exporturilor nu este o variantă de luat în considerare nici pentru prima jumătate a acestui an. Mai mult, banca centrală tinde să îşi exercite în continuare controlul asupra cursului de schimb, beneficiind de tranşele încasate de la FMI şi impunându-şi punctul de vedere cu privire la o cotaţie a euro sub 4,3 lei", spune Otilia Ciotău, economistul-şef al Piraeus Bank.

Ea consideră astfel că euro ar putea să se afle la 4,28- 4,29 lei la sfârşitul lui martie, adică la nivelul la care a încheiat şi anul trecut. Totodată, ea consideră că în primul trimestru se vor menţine presiuni de depreciere a leului, alimentate inclusiv de cumpărările importante de valută ale băncilor, care trebuie să constituie provizioane importante pentru creditele în devize care înregistrează probleme. "Pe final de an este posibilă o evoluţie contrară. Trecerea la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară - impusă de BNR începând cu 2012 - va determina probabil vânzări de valută din cauza diminuării sumelor provizionate, determinată de aplicarea unor reguli mai laxe în comparaţie cu standardele româneşti de contabilitate", anticipează Ciotău. Astfel, ea vede euro coborând spre 4,05-4,15 lei în decembrie.

"Aprecierea leului în ultimele două şedinţe a fost semnificativă, însă noi mizăm pe revenirea economiei şi îmbunătăţirea sentimentului în piaţă mai degrabă în a doua parte a anului 2011. Pe de altă parte, au existat o serie de surprize plăcute dinspre sistemul public, care probabil justifică şi nivelul cursului, însă rămâne de văzut dacă este vorba despre o apreciere temporară sau o tendinţă", spune Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank. În actuala proiecţie, UniCredit aşteaptă un nivel de curs de 4,33 lei pentru un euro în martie. Abia spre sfârşitul anului euro ar urma să coboare la 4,2 lei.