„Cadourile“ de decembrie: centuri de 20 km la Bucureşti şi Sibiu

Ziarul Financiar 03.01.2011

De 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, guvernanţii au avut grijă să fie cel puţin două panglici de tăiat, inaugurând centura Sibiului şi tronsonul Chitila-Voluntari al centurii de nord a Capitalei.

Acestea pot fi considerate "cadourile" autorităţilor, care anul trecut, cu câteva zile înainte de 1 Decembrie, inaugurau pasajul Băneasa din nordul Capitalei, iar de ziua naţională tăiau panglica la tronsonul Câmpia Turzii - Gilău (42 km) al autostrăzii Transilvania.

Primul tronson inaugurat în acest an de 1 Decembrie a fost Chitila-Voluntari, cu o lungime de 20 de kilometri. Premierul Emil Boc, prezent la eveniment, a declarat că în următorii doi ani vor fi continuate lucrările la capetele de centură care fac conexiunea cu autostrăzile A1 (Piteşti-Bucureşti), respectiv A2 (Bucureşti-Constanţa).

Aceste lucrări s-ar putea realiza prin intermediul unui parteneriat public-privat, a mai spus Boc.

"Nu sunt mulţumit că centura nu este finalizată, putea fi realizată cu 10 ani în urmă, dar lucrările la capetele de centură vor continua în 2011 şi 2012, fiind prioritare", a spus Boc.

Tot pe 1 Decembrie a fost inagurată şi centura ocolitoare a municipiului Sibiu, cu o lungime de 20,8 kilometri, din care 17,2 km sunt în regim de autostradă. Lucrarea a fost dată în folosinţă după mai bine de şapte ani de la începerea lucrărilor, iar investiţia totală în acest proiect s-a ridicat la 100 de milioane de euro.

"Sibienii au scăpat acum de coşmarul traficului greu prin oraş", a declarat premierul Emil Boc, care a făcut mai bine de 200 de kilometri pentru a inaugura şi centura Sibiului.

Centura ocolitoare a municipiului Sibiu face parte din Coridoul IV paneuropean, despre care reprezentanţii Ministerului Transporturilor au declarat recent că reprezintă o prioritate pentru 2011.