Cu o capitalizare de 300 mld. $, Apple a ajuns a doua cea mai valoroasă companie din lume

Autor: Magraon Andreea 04.01.2011

Compania americană Apple, producătorul telefoanelor Apple şi al computerelor Mac, a ajuns la o capitalizare de piaţă de 302,32 miliarde de dolari, devenind cea mai valoroasă companie din lume după grupul petrolier Exxon Mobil.

În luna mai anul trecut, Apple a câştigat titlul de cea mai valoroasă companie de IT după ce a ajuns la o capitalizare de 222,12 miliarde de dolari.

Înfiinţată în 1978 de Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald Wayne cu un capital de 250.000 de dolari, Apple a obţinut la finele anului fiscal 2009-2010 încheiat la 30 septembrie 2010 venituri record de 65,2 miliarde de dolari, cu creşteri pe segmentul computerelor Mac şi al telefoanelor iPhone. Cu toate acestea, vânzările de playere portabile iPod au scăzut, potrivit presei internaţionale.

Analiştii susţin însă că Apple nu va depăşi în viitorul apropiat valoarea de piaţă a Exxon Mobil, în prezent de 376 de miliarde de dolari. Ei au dat drept argumente preţul în creştere al petrolului şi apariţia pe piaţă a tot mai multor telefoane mobile care funcţionează pe populara platfromă Google Android.

Lansarea în 2001 a playerului portabil iPod a marcat diversificarea sursei de venituri a Apple, care se baza până atunci pe computerele Mac, lansate iniţial în 1984. Dispozitivul ocupă primul loc în topul celor mai vândute playere portabile, cu vânzări de peste 250 de milioane de unităţi, potrivit companiei. Playerul portabil a atras după sine şi lansarea în 2003 a iTunes, magazinul online de muzică al Apple, în prezent cel mai mare din lume.

Valoarea companiei aproape s-a dublat în ultimii patru ani, în principal datorită produselor lansate. Cel mai cunoscut gadget al companiei este telefonul iPhone, lansat în ianuarie 2007. În prezent este cel mai vândut telefon din lume, iar analiştii de la banca de investiţii Morgan Stanley estimează că în acest an numărul de utilizatori de iPhone ar putea atinge 100 de milioane.

Anul trecut Apple a lansat iPhone 4, cea mai recentă variantă a telefonului. Dispozitivul este cu 24% mai subţire decât modelul precedent, 3GS, ceea ce îl face cel mai subţire smartphone din lume. iPhone 4 are un ecran multitouch de 3,5 inch (9 cm). Bateria are o durată de viaţă mai mare care permite 7 ore de convorbire. De asemenea, are în partea din faţă o cameră video, care permite realizarea de videoconferinţe. Telefonul este disponibil în România la operatorii de telefonie mobilă de la 99 de euro la abonamente pe doi ani.

Apple a dat anul trecut lovitura pe piaţă cu iPad, tablet PC-ul care s-a vândut în primul trimestru de vânzare în 4 milioane de unităţi.

Dispozitivul are mai puţin de un kilogram şi un ecran multi touch de 25 cm. Bateria ţine până la 10 ore. Este unul dintre cele mai populare gadgeturi ale momentului, drept pentru care companii rivale ale Apple au anunţat încă de anul trecut produse asemănătoare sau se pregătesc să lanseze în 2011. Analiştii estimează pentru acest an vânzări de peste 40 de milioane de unităţi. În România preţul tabletei variază între 2.300 de dolari şi 3.800 de dolari, în funcţie de capacitatea de stocare şi de opţiunile de conectare la internet.

Apple s-a distanţat de rivalii săi din IT: Google are o capitalizare de 194 de miliarde de dolari, Microsoft - 239 mld. dolari, IBM - 183 mld. dolari şi Facebook - 50 mld. dolari.

Bijuteriile coroanei: un player, un telefon şi o tabletă PC

iPod - Lansat în 2001, dispozitivul ocupă primul loc în topul celor mai vândute playere portabile, cu vânzări de peste 250 mil. unităţi, potrivit Apple. Dispozitivul portabil a fost produsul care a diversificat sursa de venituri a Apple, bazată până atunci pe computerele Mac. Playerul a atras după sine şi lansarea în 2003 a iTunes, magazinul online de muzică al Apple.

iPhone - A fost lansat în 2007 şi este unul dintre cele mai vândute telefoane din lume. Potrivit analiştilor în acest an numărul de utilizatori de iPhone ar putea atinge 100 de milioane, având în vedere vânzările în creştere încă de la lansarea de acum patru ani. Anul trecut Apple a lansat iPhone 4, disponibil în România de la 99 de euro la abonamente pe doi ani.

iPad - A fost lansat la începutul anului trecut şi pus în vânzare în martie 2010, înregistrând vânzări de 4 milioane de unităţi numai în primul trimestru. Dispozitivul are mai puţin de 1 kg şi un ecran de 25 cm. Este unul dintre cele mai populare gadgeturi ale momentului.