Niculae spune că închide rând pe rând toate combinatele până în luna mai

Autor: Adrian Cojocar 04.01.2011

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a anunţat un calendar de închidere al combinatelor chimice la care nu a sistat încă activitatea, după ce în ultimele două luni ale anului trecut proprietarul Interagro a oprit combinatele chimice Viromet Victoria şi NitroPoros Făgăraş.

Astfel, alte patru combinate ar urma să fie închise în perioada 15 februarie - 30 aprilie.

Niculae spune că din cauză că nu mai primeşte gaze subvenţionate de la stat, doar din producţie internă, preţul la care achiziţionează principala materie primă, gazul metan, a urcat cu 55% în perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, iar ca urmare activitatea a devenit nerentabilă, costurile de producţie depăşind preţurile de vânzare.

"Regret decizia pe care au luat-o specialiştii grupului Interagro. Din păcate, legile economice sunt implacabile: când costurile de producţie depăşesc preţurile de vânzare ale unui produs, firma se închide. Îmi pare rău pentru cei circa 5.700 de angajaţi care vor deveni şomeri, mai ales că aceste combinate sunt amplasate în zone monoindustriale, iar producţia de aici susţinea, practic, întreaga activitate din oraşe", spune Ioan Niculae.

Potrivit calendarului de închidere al segmentului chimic controlat de omul de afaceri, primul pe listă este combinatul Ga Pro Co Săvineşti a cărui activitate este programată să fie sistată de la 15 februarie, iar 90% din angajaţii societăţii vor fi disponibilizaţi. Amurco Bacău urmează să fie închis începând cu 1 martie, Donau Chem Turnu Măgurele de la 1 aprilie, iar Chemgas Slobozia începând cu 30 aprilie. În ultimii ani, Niculae a anunţat în mai multe rânduri că închide combinatele dacă agricultorii nu primesc subvenţii de la stat pentru a-şi produce îngrăşămintele sau dacă industria în care activează nu beneficiază de un preţ mai mic la gaze, materie primă care contează cu 60-70% în costul de producţie al îngrăşămintelor chimice.Ioan Niculae declara recent pentru Ziarul Financiar că 75% din afacerile de un miliard de euro ale grupului Interagro pe anul 2010 provin din industria chimică.

Cu toate acestea, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de Interagro într-o broşură de prezentare a grupului făcută publică recent, afacerile însumate ale celor şapte combinate şi companii din domeniul chimic deţinute de Niculae se cifrează la 148 mil. euro anul trecut, în creştere cu 13,8% faţă de anul 2009, când acestea cumulau 130 mil. euro.

Totodată, companiile din domeniul chimic deţinute de Interagro la finele anului 2009 aveau împreună circa 3.830 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Contactat de Ziarul Financiar, Niculae a precizat că diferenţa la nivelul afacerilor estimate pe anul 2010 provine din faptul că grupul Interagro deţine în total 27 de companii faţă de cele şapte din domeniul chimic, precizând totodată că segmentul chimic are o pondere de circa 60% în afacerile grupului.

În broşura de prezentare a grupului Interagro este inclusă şi compania Chemgas Slobozia care recent a preluat activele producătorului de îngrăşăminte Amonil Slobozia (AMO) listat pe Bursă. Anul acesta conducerea Amonil a făcut public faptul că şi salariaţii companiei au început să migreze către Chemgas Slobozia, compania lui Niculae.

Companiile din domeniul chimic deţinute de Interagro la finele anului 2009 aveau împreună circa 3.830 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.