Acţiunile de pe RASDAQ care nu se califică la Bursă, vor fi listate pe ATS-ul BVB

Autor: Juganaru Monica 05.01.2011

Acţiunile firmelor listate pe piaţa Rasdaq care nu îndeplinesc condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată a BVB vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ ATS al Bursei de la Bucureşti, potrivit unui proiect de instrucţiune al CNVM.

BVB va selecta şi va transmite Comisiei lista emitenţilor care la data de 31 decembrie 2010 îndeplineau condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată, se arată în proiectul postat miercuri pe site-ul autorităţii pieţei de capital.

Bursa va informa firmele care îndeplinesc condiţiile, concomitent cu notificarea CNVM, iar acestea vor avea obligaţia să convoace şi să desfăşoare AGEA pentru a se pronunţa cu privire la admiterea pe piaţa reglementată, în maximum nouă luni de la data informării.

În situaţia în care acţionarii aprobă admiterea la tranzacţionare, emitentul va trebui să transmită Comisiei, în termen de şase luni de la data adunării generale, prospectul de listare.

Acţiunile societăţilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru pentru piaţa principală vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS după 18 luni de la intrarea în vigoare a instrucţiunii.

Până la data începerii tranzacţionării pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ emitenţii de pe Rasdaq sau de pe piaţa valorilor mobiliare necotate vor avea obligaţii de raportare conform regulilor aplicabile în prezent.

Retragerea de la tranzacţionare din cadrul oricărei pieţe sau sistem alternativ de tranzacţionare a societăţilor care au făcut parte din Programul de Privatizare în Masă se va face exclusiv prin ofertă publică de cumpărare adresată tuturor acţionarilor.

CNVM primeşte propuneri şi observaţii până la 19 ianuarie, acestea urmând să fie publicate pe site-ul autorităţii la încheierea perioadei de consultare.

Operatorul pieţei de capital a modificat anul trecut o serie de reglementări din Codul Bursei şi a introdus un nou parametru pentru admiterea şi menţinerea la tranzacţionare, respectiv capitalizarea anticipată.

Capitalizarea anticipată permite evaluarea prin estimări a companiilor care nu au valoare de piaţă şi ale căror capitaluri proprii nu ating cerinţele de capital.

Pentru a fi prezentă la Categoria I a BVB o companie trebuie să aibă capitaluri proprii de minim 30 de milioane euro sau valoarea de piaţă estimată peste acest nivel. La categoriile a II-a şi a III-a sunt înscrise firmele cu capitalizări anticipate de cel puţin echivalentul în lei a 2 milioane de euro, respectiv 1 milion euro.

Sistemul alternativ este destinat firmelor care fie că funcţionează de mai puţin de trei ani, fie au un free-float sub 25% sau au un capital sub 1 milion de euro.