HSBC: În 2050 China şi SUA vor domina lumea, iar economia mondială va fi de trei ori mai mare

Autor: Gabriel Razi 05.01.2011
Economia mondială va creşte de trei ori în următorii 40 de ani, iar ţările emergente vor depăşi multe state dezvoltate în topul celor mai importante economii din lume.

În 2050 China va lua locul Statelor Unite şi va fi cea mai mare economie a lumii, podiumul fiind completat de India. Creşterea economică mondială medie se va situa în jurul a 3%, fiind cu un procent mai mare decât creşterile medii înregistrate în ultimii zece ani. Economii emergente, precum cea indiană, chineză sau malaieziană, care acum înregistrează creşteri record de 7-10% anual, îşi vor încetini galopul către 2050, înregistrând avansuri de 4-5 procente, conform raportului "Lumea în 2050" al băncii britanice HSBC, scrie Bloomberg.

Previziunile sugerează că economia mondială se va lansa într-un mega-boom în următoarele decenii, creşterile fiind susţinute de economia americană şi de cea chineză, care se vor detaşa de pluton. Totuşi, chiar dacă China va depăşi SUA, americanii vor continua să fie de trei ori mai bogaţi decât chinezii.

China va fi peste 40 de ani cea mai mare economie a lumii

În 2050, PIB-ul Chinei se preconizează că va atinge 24.600 mld. dolari (la valoarea din 2000 a dolarului), Statele Unite se vor afla pe cea de-a doua treaptă a podiumului, cu un PIB de 22.400 mld. dolari. India va ocupa locul al treilea, cu un PIB de 8.200 mld. dolari, fiind urmată de Japonia, a cărei economie este evaluată la 6.400 mld. dolari. Germania va rămâne cea mai mare economie europeană, cu un PIB de 3.700 mld. dolari, la mică distanţă fiind Marea Britanie (3.600 mld. dolari). Franţa şi Italia vor ocupa locurile al nouălea şi al unsprezecelea cu 2.800 mld. euro, respectiv 2.200 mld. euro.

Distanţa mare dintre duoul China-Statele Unite şi următoarele state din top ar putea transforma multipolaritatea prezentă acum în economia mondială într-o bipolaritate, iar G20 sau G8 s-ar putea restrânge într-o formulă de tip G2.

Peste 40 de ani în topul primelor 30 de economii se vor afla 19 state considerate acum emergente, studiul sugerând că ţările în curs de dezvoltare vor fi elementul motrice al economiei mondiale.

"Economia mondială va suferi schimbări importante datorită creşterilor rapide înregistrate de pieţele emergente", spune Karen Ward, coordonatoarea studiului HSBC.

Factorul demografic va fi determinant

Rezultatele peste aşteptări ale Marii Britanii se vor datora, conform studiului, unei rate a natalităţii sporite, în timp ce alte state cu natalitate scăzută, precum Coreea de Sud, Italia sau Rusia se vor îndrepta cu paşi repezi către crize generate de îmbătrânirea populaţiei, în cazul în care nu arată cât mai curând deschidere faţă de imigranţi.

În prezent, statul cel mai afectat de declinul populaţiei este Japonia. Aceasta este una dintre explicaţiile revenirii lente după criza economică din anii '90.

Autorităţile de la Tokio raportează rate negative ale natalităţii încă din 2005, iar până în 2050 se estimează că japonezii vor fi cu aproape 40% mai puţini. Emisfera nordică va avea cel mai mult de suferit de pe urma tendinţei accentuate de îmbătrânire a populaţiei.

China va avea un PIB/capita de şapte ori mai mare

Economiile europene dezvoltate, precum Elveţia, Olanda, Austria, Suedia sau Belgia ar putea părăsi "clubul" primelor 30 de economii ale lumii şi implicit şi-ar putea pierde o mare parte din influenţa în cadrul forumurilor politico-economice mondiale. Cu toate că este posibil ca multe state europene să nu mai ocupe locuri fruntaşe în topul celor mai mari economii la nivel mondial, acestea nu vor sărăci. Olanda se preconizează că va avea un PIB/capita de 46.000 de dolari (la valoarea din 2000 a dolarului), cu 80% mai mare decât în prezent, în timp ce China va avea un PIB capita de 17.000 de dolari, de şapte ori mai mare decât acum.

Studiul HSBC proiectează o astfel de evoluţie a economiei mondiale în condiţiile în care în următorii 40 de ani procesul de globalizare va continua, nu vor exista dezastre naturale majore, războaie importante, iar omenirea va reuşi să evite o criză energetică globală datorată reducerii cantităţii de combustibili fosili.