Cine nu vrea să i se aplice OUG50 are două luni să aleagă

Autor: Liviu Chiru 05.01.2011

Clienţii cu credite în derulare care nu vor să li se aplice prevederile Ordonanţei 50/2010, prin care se transparentizează costul finanţării, mai au 53 de zile în care pot notifica băncii că denunţă actele adiţionale.

Renunţarea la aplicarea Ordonanţei 50 ar însemna întoarcerea la forma iniţială a contractului. Ar putea fi tentaţi de o asemenea alternativă clienţii care consideră că pot ajunge la condiţii mai bune atacând în instanţă anumite clauze pe care le consideră abuzive din contractele iniţiale.

"Dacă băncile nu vin cu o propunere care să facă atractivă implementarea ordonanţei, probabil că mulţi clienţi vor opta pentru revenirea la contractul iniţial şi vor căuta apoi dreptatea în instanţă", spune unul dintre liderii grupului de clienţi nemulţumiţi ai Volksbank. Alături de clienţii BCR, cei de la Volksbank au fost în prim-planul mişcării de contestare a clauzelor considerate abuzive, mergând chiar în procese colective împotriva băncilor.

Legea creată pe baza Ordonanţei 50, publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie anul trecut, prevede că actele adiţionale considerate acceptate tacit pot fi denunţate, fie de client, fie de bancă, într-un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare.

În această situaţie se găsesc circa 4 milioane de clienţi, având în vedere că bancherii estimează că doar 10%-15% dintre cei 4,4 milioane de clienţi cu credite în derulare au semnat efectiv actele adiţionale, prin care modificarea contractului ar fi bătută în cuie.

De partea cealaltă, bancherii spun că nu mai doresc acum să modifice din nou contractele de credit, după ce în 2010 această activitatea le-a consumat cea mai mare parte a timpului. "Nu se pune problema să denunţăm acum actele adiţionale. Vom rămâne pe varianta acceptată de clienţi. Nu vrem să revizuim toate contractele doar pentru că legea nu a fost clară de la început. Am apucat să facem toate modificările în sistem şi nu ne mai întoarcem", spune Dana Demetrian, directorul Polului Administrativ al reţelei BRD.