Ştiri pe scurt din businessul internaţional

Autor: Livadariu Andreea 06.01.2011

Principalele cauze ale deversării petroliere din Golful Mexic sunt decizia de a reduce costurile luată de BP şi restul companiilor implicate şi controalele superficiale, conform unui raport al autorităţilor americane, scrie BBC News.

Vânzările Praktiker, cel mai mare al doilea retailer german, au scăzut în ultimul trimestru din 2010 cu 6,2%, la 749 de milioane de euro, de la 799 de milioane de euro în 2009, scrie Bloomberg. Şi vânzările internaţionale au scăzut cu 5,7%, cele mai severe scăderi fiind înregistrate în Grecia şi România.

Moneda euro ar putea dispărea dacă nu vor fi luate măsuri suplimentare pentru asigurarea stabilităţii sale pe termen lung, este de părere economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, scrie Bloomberg. Constituirea fondurilor de stabilitate de către guvernele zonei euro reprezintă o soluţie temporară doar pentru ţări mici, a mai spus Stiglitz.

Cu ocazia vizitei delegaţiei chineze în Spania, cele două ţări au semnat contracte bilaterale în valoare de 7,3 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) care acoperă 16 sectoare, incluzând energia, băncile, telecomunicaţiile, transportul şi agricultura, scrie The Wall Street Journal.