BCR plăteşte 8% la lei clienţilor cu conturi de salarii

Autor: Liviu Chiru 06.01.2011

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a prelungit o ofertă în cadrul căreia plăteşte o dobândă de 8% pe an pentru depozitele pe trei luni constituite de clienţii care deţin şi un cont curent în care îşi încasează lunar salariul sau pensia.

Aceasta este una dintre cele mai bune dobânzi oferite pe piaţă, iar prelungirea promoţiei vine într-un moment în care alţi jucători au început să ajusteze ratele oferite clienţilor, pe fondul scăderii costului finanţării pe piaţa interbancară.

BNR a forţat în ultimele luni scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară sub 4% pentru scadenţele scurte, prin politica sa de a lăsa un exces de lichidităţi pe piaţă. Efectul a fost scăderea dobânzilor la care statul se poate împrumuta de la bănci, dar şi demararea unei tendinţe de ajustare a dobânzilor oferite de bănci clienţilor cu depozite. Niciun jucător nu a îndrăznit însă până acum să treacă la ajustări dure, pentru a nu-şi îndepărta clienţii.

BCR oferă chiar un supliment de dobândă pentru depozitele constituite prin intermediul canalelor alternative, astfel că pentru depozitul în lei pe trei luni dobânda poate ajunge la 8,25% pe an. Banca oferă şi o dobândă promoţională la euro, de 3,25% pe an, pentru depozitele pe şase luni.

Pentru depozitele standard, BCR plăteşte între 6% şi 7% pe an la lei, respectiv între 2% şi 3% pe an la euro.